Kerstdorp in Leeuwarder Wielenpôlle vernield: "Het is één groot slagveld"

Er zijn vernielingen aangericht bij het kerstdorp in de Wielenpôlle in Leeuwarden. Bij de vernielingen zijn onder andere rendieren en andere decoraties kapot geslagen.
© Omrop Fryslân, Earryt Sijens
"Tot gisteravond hadden wij hier een fantastisch feest", vertelt Angela Mebius van de organisatie van het kerstdorp. "Vanmorgen 10 uur stap ik naar buiten, het lijkt hier wel oorlog. De poten van de rendieren zijn kapotgetrapt, hun geweien zijn van steen, die zijn kapotgeslagen. Het is hier één groot slagveld."
De rendieren waren een nieuwe aanwinst voor het kerstdorp. "Vorig jaar hadden we alleen een kribbe, dit jaar hadden we als nieuwe pronkstukken de rendieren met de arrenslee." De dieren zijn te groot en zwaar om 's avonds weer binnen te halen, vertelt Mebius. "We laten de rendieren met slee 's avonds staan, ook omdat ze heel zwaar zijn."

'Geschokt en zeer emotioneel'

De vernielingen raken de buurtbewoners. "We zijn geschokt, maar ook zeer emotioneel. Je bouwt alles op voor iedereen, vrijwillig. Voor ons is de lol er nu wel af." Er wordt nog gekeken of de decoraties nog te redden zijn. "Ik hoop dat we het nog in elkaar kunnen zetten. Ik weet niet of het überhaupt nog verstandig is om iets tentoon te stellen", zegt Mebius.
Angela Mebius over de vernielingen aan het kerstdorp in de Wielenpôlle
"Als ik het zo bekijk, hebben ze dit wel met grof geweld kapot moeten slaan", zegt ze. De organisatie heeft aangifte gedaan wegens vernieling en Mebius hoopt dat getuigen iets gezien hebben. "Ik zou graag willen vragen aan iedereen die ons kerstdorp bezoekt, of u gisteravond voor elf uur nog bent geweest. Want toen stond alles nog."