Raad Súdwest-Fryslân baalt van financieel toezicht door provincie

De gemeente Súdwest-Fryslân is door de provincie onder financieel toezicht gesteld. Dat tot verbijstering van gemeenteraad en college. Raadsleden kregen het nieuws via de pers te horen en zijn er niet over te spreken. "Zo ga je niet met elkaar om", vindt PvdA-fractievoorzitter Johan Feenstra.
Súdwest-Fryslân stiet ûnder finansjeel tafersjoch:
Volgens Feenstra zet de actie van de provincie de bestuurlijke verhoudingen tussen Leeuwarden en Sneek op scherp.

Controle van begrotingen

Het behoort tot de taken van de provincie om ieder jaar de langetermijnbegrotingen van alle Friese gemeenten te controleren. Dit jaar voldeden twee gemeenten volgens gedeputeerde Friso Douwstra niet aan alle criteria: Dantumadiel en Súdwest-Fryslân.
Het gemeenteloket, het Bestjoershûs en het oude Stadhuis in Sneek © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Bij Dantumadiel komt het door onzekerheid over de consequenties van het ontvluchten van de ambtelijke fusie met Noardeast-Fryslân.
In het geval van Súdwest-Fryslân gaat het om andere zaken: "Gezien de grote nog lopende bezuinigingsopgave en het niet op niveau zijn van onderhoudsbudgetten in combinatie met achterstallig onderhoud zal de gemeente Súdwest-Fryslân intensief worden gevolgd." De provincie heeft zorgen over bezuinigingen die nog moeten worden ingevuld.

Argumentatie volgen

PvdA-fractievoorzitter Johan Feenstra kan die argumentatie niet volgen: "We hebben he top dit moment prima voor elkaar. De begroting is sluitend. Ook alle jaarschijven daarna. En voor wegen en bruggen ziet het er prima uit. Dus wat dat betreft is er geen reden voor financieel toezicht."
Feenstra baalt ervan, omdat bij de bevolking zo het beeld ontstaat dat de gemeente de begroting niet op orde zou hebben. Hij is er dan ook niet blij mee dat hij het nieuws in de krant moest lezen en dat de gemeenteraad niet eerder was geïnformeerd.
Johan Feenstra van de PvdA Súdwest-Fryslân
"Zo ga je niet met elkaar om. Vooraf informeer je elkaar", vindt Feenstra. "In ieder geval op papier, zodat je weet waar je aan toe bent en je je ook kunt verdedigen. Nu is wethouder Wielinga vlak voor de persconferentie telefonisch geïnformeerd en staan wij als raad buitenspel. Dat vinden wij niet netjes."

Feenstra hoopt op bezwaar

Wat Feenstra betreft maakt wethouder van financiën Gea Wielinga (CDA) bezwaar tegen het besluit van de provincie om de gemeente Súdwest-Fryslân intensief te volgen. Wielinga wilde vrijdag zelf niet reageren. Gedeputeerde Friso Douwstra, een partijgenoot van haar, wilde dat ook niet.