Groep mannen verdacht van overlast in Leeuwarden en vernielingen bij restaurant

Een groep mannen wordt verdacht van vernielingen bij restaurant Onder de Kelders in Leeuwarden en overlast op andere plekken in de binnenstad. Het gaat om een groep van zo'n tien mensen.
De groep zat dinsdagochtend om 8.00 uur op het afgesloten terras van Onder de Kelders. Daar zijn onder andere windschermen de gracht in gegooid. De nieuwe eigenaren - die de zaak drie weken geleden overnamen - zijn boos en verdrietig: "Ze weten niet wat ze aanrichten."
Eigenares Marianne Hofstra kreeg van omwonenden en op social media allerlei berichten en beelden binnen dat een groep op haar terras blikjes bier aan het drinken was, dat ze schreeuwden en de windschermen in de gracht gooiden.
De groep trok door de binnenstad van Leeuwarden. Volgens wijkagent Hugo Roossink gingen ze over de Wirdumerdijk, de Nieuwestad en door de Kleine Kerkstraat. Er zijn verschillende meldingen van overlast gekomen. "De groep trok mogelijk vanaf het station de stad in en veroorzaakte de nodige overlast en rotzooi."

Oproep om te melden

Roossink riep de daders om zich voor donderdag 12.00 uur te melden. "Op die manier geven we die jongelui de kans om de schade met z'n allen te betalen. Dan heeft het restaurant geld om de schade te herstellen en kunnen ze verder", zegt Roossink. Wie zich niet meldt, krijgt volgens de wijkagent een strafblad.
Eén persoon zou zich hebben gemeld, nadat hij zichzelf terugzag op de beelden. Hij zegt dat het hem spijt dat hij op het dichte terras was, maar zegt dat hij geen vernielingen heeft aangericht.
Het doet ook wel wat met je als mens.
Marianne Hofstra fan Onder de Kelders
De situatie gaat Hofstra aan het hart. "We willen graag een winterterras neerzetten, gezellig met heaters, zodat mensen hier ook 's winters kunnen zitten, en nu liggen de ramen uit de windschermen."
Ze hoopt dat de daders gepakt worden, niet alleen vanwege het geld. "Het doet ook wel wat met je als mens. Of het nu je bedrijf is of je huis. De spullen die een ander kapot maakt, dat voelt niet fijn."