Empatec wil werk-leerbedrijf worden; Súdwest-Fryslân sluit nog niet aan

Het sociaal werkbedrijf Empatec wordt verder ontwikkeld naar een werk-leerbedrijf. Dat staat in de businesscase van het bedrijf. Drie van de vier participerend gemeenten hebben vertrouwen in het plan. Dat zijn Waadhoeke, De Fryske Marren en Harlingen. Súdwest-Fryslân gaat echter niet meteen akkoord.
© Omrop Fryslân
Súdwest-Fryslân wil ook alternatieve scenario's bekijken. De andere gemeenten moeten nu besluiten wat daar de gevolgen van zijn.

Verbazing

Voorzitter Boukje Tol van de GR van Empatec, de gemeenschappelijke regeling, zegt dat de andere drie gemeenten wel verbaasd waren over dit standpunt van de gemeente Súdwest-Fryslân. Eind november was het algemeen bestuur van de GR nog akkoord. Daar was Súdwest-Fryslân ook nog bij.
Wethouder Gea Wielinga zegt nu dat de gemeente toch nog een brede verkenning wil doen op mogelijke andere constructies. Hoe die brede verkenning er uit moet zien, weet zij nog niet. Ook wat voor constructies dat zouden kunnen zijn, geeft ze nog niet aan. "We willen niet op slot gezet worden."

Haast met verkenning

Volgens de wethouder heeft dat niets te maken met de raadsenquête die gemeente naar de gang van zaken rondom Empatec en waar de uitkomsten binnenkort van bekend worden. "Die processen lopen parallel."
Boukje Tol vindt dat Súdwest-Fryslân wel haast moet maken met het onderzoek.
© Omrop Fryslân
"Willen dit voor de verkiezingen in de gemeenteraden behandeld hebben, zodat de raden dat voor zichzelf goed kunnen afronden." De uitkomst van de brede verkenning zou kunnen zijn dat Súdwest-Fryslân uit de gemeenschappelijke regeling stapt, maar daar wol nog niemand op vooruitlopen. 58 procent van de werknemers van Empatec komt uit deze gemeente.

Businesscase

In de plannen van de businesscase staat dat Empatec meer doelgroepen zal bedienen. Zo zullen re-integratietrajecten bij het nieuwe werk-leerbedrijf worden ondergebracht. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen daarmee hulp om aan een baan te komen. Het betreft een groep van zo'n 1.000 mensen. Ook andere groepen zouden bij het bedrijf aan de slag kunnen.
Empatec zou de eigen broek op moeten kunnen houden. De werknemers kunnen zichzelf terugverdienen, verwacht interim-directeur Ray Geerling. De medewerkers die er nu werken blijven ook gewoon bij het bedrijf. Een omzet van 20 miljoen euro is volgens hem haalbaar. De drie gemeenten geloven daar in. Bovendien krijgen zij volgens het plan meer toezicht op het bedrijf.

Medewerkers inlichten

Directeur Geerling zal de komende dagen de medewerkers van het bedrijf op de hoogte stellen van de plannen. Dat gaat met flyers, filmpjes en fysieke bijeenkomsten. Dat moet zorgvuldig, zegt hij.
"Het gaat hier om een grote groep kwetsbare inwoners van de gemeenten. Die proberen we zo goed mogelijk te informeren en een goede toekomst te geven."
Voorzitter Boukje Tol van de gemeenschappelijke regeling en wethouder Gea Wielinga van gemeente Súdwest Fryslân