Laatste winkeldag voor pakjesavond: "Hij wil sowieso een scheetkussen!"

De drukte was te overzien, op de laatste winkeldag voor pakjesavond. In Oosterwolde wordt normaalgesproken van alles georganiseerd, maar in verband met een virus zijn er dit jaar alleen kleinschalige activiteiten.
© Omrop Fryslan
Sommigen hoeven alleen nog gebak te halen voor pakjesavond, maar er zijn ook mensen die alle sinterklaasinkopen nog moeten doen.
Voorzitter Henkjan van Zanten van Oosterwolde Promotion is al met al niet ontevreden over de omzet.
"In de foodsector is de omzet duidelijk hoger. Eten en drinken is ook met Sinterklaas belangrijk. Met cadeaus zie je wel een lichte verschuiving naar de kerst, maar Sinterklaas blijft belangrijk."
Er lopen een paar Pieten door de stad. Ze delen pepernoten uit, en vragen aan de kinderen wat er dit jaar op het verlanglijstje staat. Dat valt in de smaak.
Eén jongen is wat verlegen. Het meisje dat naast hem staat niet: "Hij wil sowieso een scheetkussen!"
Van Zanten is er blij mee dat de winkelbezoeken weer wat aantrekken, en dat er steeds minder winkels leegstaan in Oosterwolde. Zes maanden geleden stonden er nog 13 winkelpanden leeg. Als het goed is, zijn dat er volgend jaar nog maar acht. "Het gaat gelukkig weer de goede kant op."

Speelgoed

Bij een gespecialiseerde speelgoedzaak zijn ze tevreden. "Het is gezellig druk", zegt treinenverkoper Marcel Jonkman van de winkel.
Het is gezellig in Oosterwolde:
Alleen online zou Jonkman niet kunnen werken, zegt hij: "De echte liefhebbers willen de miniatuurtreinen beleven en in hun handen hebben. Dat kan in de winkel beter dan met een plaatje op de website."
Winkeliersvereniging INretail spreekt van een "soepel verloop" in de winkelstraat in aanloop naar pakjesavond en stelt dat winkeliers de coronamaatregelen goed handhaven en dat bezoekers zich hier aan houden. "En dat het niet regent helpt ook mee. Mensen maken er een leuk dagje uit van", zegt een woordvoerder.