Plan voor stroomkabel Schiermonnikoog op laag pitje gezet

Het plan voor de aanleg van een stroomkabel dwars door Schiermonnikoog gaat voorlopig in de ijskast. Het ministerie van Economische Zaken zet er nog niet volledig een streep door, maar kijkt wel naar alternatieven.
Vuurtoren van Schiermonnikoog © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
Dat staat in een brief van staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius aan de Tweede Kamer. Zij wil een geheel nieuwe procedure beginnen. Er moet dan veel breder worden gekeken naar de laatste ontwikkelingen voor windparken op zee.
Bij een eerder bezoek van minister Stef Blok van het ministerie van Economische Zaken aan Schiermonnikoog liet hij al doorschemeren dat er wellicht meer onderzoek nodig is.

'Bijna geen draagvlak'

Het ministerie schrijft verder in de brief dat er voor het doorkruisen van de Waddenzee ten behoeve van het windpark ten noorden van de eilanden nauwelijks draagvlak is. Bovendien loopt de kabel door kwetsbare natuur- en landbouwgebieden. Daar zit voor de staatssecretaris het grootste dilemma, schrijft ze.
Minister Blok op het strand van Schiermonnikoog © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De heroverweging is ook ingegeven door het feit dat nu duidelijk wordt hoeveel elektriciteit er in de toekomst wordt opgewekt op zee. Er komt nog een groot windpark bij in het meest oostelijke deel van de Nederlandse Noordzee.
Voor het ministerie is dat een goed moment om het onderzoek naar de leiding door Schiermonnikoog stil te leggen en te kijken of de kabels uit de nieuwe windparken gecombineerd kunnen worden.

Eemshaven?

Het is nu bedoeling om de kabels te combineren en door te trekken naar de Eemshaven. Daar moet de energie naartoe worden gebracht om verdeeld te worden. De provincie Groningen zet sterk in op duurzame energie, wat voor een deel de afbouw van de gaswinning in het gebied op moet vangen.
Er is ook een optie om de stroom in Den Helder aan land te brengen. Het probleem daar is dat er op de vaste wal geen goede aansluiting is.

Schiermonnikoog was beste optie

Uit eerder onderzoek bleek dat de route door Schiermonnikoog de beste optie was. De meer oostelijke route langs het eiland zou technisch te uitdagend zijn. Daar liggen veel kabels en een gasleiding. In eerste instantie werd ervan uitgegaan dat een stroomkabel daar niet mogelijk zou zijn.
© Omrop Fryslân
Uit nieuw onderzoek van Royal HaskoningDHV is echter gebleken dat bij alle tracees de uitdagingen te overwinnen zijn. Er zijn nu zeven routes. Deze worden de komende tijd verder onderzocht. Het onderzoek begint volgend jaar en duurt zo'n twee jaar.
Het ministerie heeft momenteel een sterke voorkeur om de kabel via de oostelijke weg, in de drukke vaargeul, aan te leggen. Daar ligt ook een gasleiding. Die kan in de toekomst worden gebruikt voor het vervoer van waterstof dat in de toekomst mogelijk op zee wordt geproduceerd. De oostelijke route heeft ook de voorkeur van de eilander bevolking en de natuurorganisaties.