Tweede Kamer wil Thialf steunen met miljoen euro

De Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet een miljoen euro vrijmaakt voor Thialf in Heerenveen. Daarmee zou het ijsstadion in elk geval dit seizoen open kunnen blijven, zodat de schaatsers zich kunnen voorbereiden op de Olympische Winterspelen van begin volgend jaar.
Goed nieuws, maar structurele steun zou volgens sporters beter zijn:
Een meerderheid van VVD, CDA, D66, CU, SP en PvdA wil ook dat het kabinet met een concreet plan van aanpak komt om de structurele problemen van het stadion aan te pakken. Al jaren gaat het financieel niet goed met Thialf. Er is onder andere geld nodig voor onderhoud en aanschaf van nieuwe apparatuur.
In oktober stuurden Nederlandse topschaatsers nog een brandbrief aan de Tweede Kamer en de informateurs. Ze pleiten daarin voor een overheidsbijdrage van 20 miljoen euro voor Thialf. De provincie, de gemeente Heerenveen, de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF sprongen dit voorjaar ook al in de bres. Ze maakten toen bekend dat ze jaarlijks met elkaar het ijsstadion met 1,4 euro zullen helpen.
De Friezinnen Femke Kok en Michelle de Jong op de NK afstanden in Thialf, eind oktober © ANP

Voorbereiding Olympische Spelen mogelijk in gevaar

De VVD is op werkbezoek geweest in Thialf, vertelt Tweede Kamerlid Heerema van die partij. Ze hebben een hoop contact gehad met topsporters, met de KNSB en met Thialf zelf. Er werd aangegeven dat er op korte termijn een probleem is. Als er iets mis gaat met Thialf, dan komen de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in gevaar.
Heerema: "Dat moeten we niet laten gebeuren en daarom hebben we op korter termijn geregeld dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken over machines of een Zamboni die kapot gaan."
We zijn blij met zo'n plek als Thialf. Daar moet je zuinig op zijn.
Romke de Jong
Een meerderheid van de Kamer is dus voor steun aan Thialf. Dat is unaniem, wat ze niet zo vaak zijn. Het Friese Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) is blij: "We zijn wijs met zo'n plek als Thialf. Daar moet je zuinig op zijn."
Deze zomer bracht een groep Kamerleden een bezoek aan Thialf © ANP
De Jong is blij dat alle partijen het grote belang van Thialf inzien en kijkt uit naar het debat van donderdag en naar de lange termijn. "Een veilig Thialf, wat thuis hoort in Fryslân." Het lijkt erop dat de regering wil luisteren naar dit duidelijke signaal uit de Kamer.

Beleid voor topsportlocaties met financieringsafspraken

Tweede Kamerlid Inge van Dijk (CDA) wil dat er beleid komt over hoe om te gaan met topsportlocaties, want dat is er nog niet. "Gemeenten springen vaak in eerste instantie bij. Zij komen al heel snel te kort en kijken dan naar de provincie,. En die kijkt weer naar het Rijk. Wij vinden dat er structureel beleid moet komen met financieringsafspraken. Welke topsportlocaties hou je in de lucht en hoe ga je daarmee om? Wat ons betreft valt Thialf daar ook onder, net zoals bijvoorbeeld Papendal."
Van Dijk gaat ervan uit dat de steun voor Thialf er wel komt, want een meerderheid in de Tweede Kamer is voor.