Provincie wil komende twee jaar op aanvraag 700 laadpalen aanleggen

De provincie Fryslân wil in de komende twee jaar 700 laadpalen voor elektrische auto's aanleggen. Inwoners en bedrijven kunnen vanaf woensdag zo'n laadpaal aanvragen.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het bedrijf TotalEnergies heeft de aanbesteding gewonnen en gaat de palen leveren en plaatsen. Een van de voorwaarden voor de aanbesteding was dat de stroom duurzaam moet zijn.
"Als Friese overheden hebben we hier lang naartoe gewerkt. Het toenemende aantal elektrische auto's vergt een goed laadnetwerk en dat past ook bij onze ambities voor duurzaamheid", zegt gedeputeerde Avine Fokkens.

Verdeling

De aanleg van de 700 palen maakt volgens de provincie het elektrisch rijden toegankelijker. Uit onderzoek van Independer bleek eerder dit jaar dat er momenteel 1,9 laadpalen per 1.000 huishoudens zijn.
In de gemeente Opsterland zijn er slechts 0,2 laadpalen voor 1.000 huishoudens, terwijl het er op Terschelling 19,6 zijn. Van de Friese gemeentes doen er zeventien van de achttien mee aan het project. "Alleen Súdwest-Fryslân niet, daar waren ze al begonnen met een eigen aanbesteding."

Uiteindelijk 3.500

Fokkens rekent erop dat de 700 laadpalen voor de komende jaren genoeg zijn. "Het is gebaseerd op een prognose met cijfers van het CBS. En uiteindelijk is het idee om in 2030 ongeveer 3.500 van te hebben."
De gedeputeerde zegt toe dat de verdeling over de provincie goed en eerlijk wordt. "In elk dorp met meer dan 1.000 inwoners zal zo'n laadpaal komen.

Aanvragen

Inwoners en bedrijven zonder een eigen oprit kunnen een laadpaal aanvragen. Om de juiste locatie voor de laadpalen te bepalen wordt ook gekeken naar de belasting van het netwerk. De laadpalen komen op publiek terrein en zijn niet alleen bedoeld voor de aanvrager.
Er is een speciale website geopend waarop de palen kunnen worden aangevraagd. Inwoners van de gemeente Súdwest-Fryslân moeten op de website van hun gemeente zijn.