Geharrewar bij de Raad van State over effecten gaswinning bij Opeinde

De angst voor het openscheuren van een oude stort-grondwal bij de Drachtstervaart door aardbevingen is niet terecht, vindt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie stond maandag voor de Raad van State over gaswinning bij Opeinde en de buurtschap Middelbuorren.
De Pein Archiefbeeld van gaswinninglocaties bij Opeinde © Omrop Fryslân
Bij tegenstanders van de gaswinning zijn zorgen over het gevaar dat nieuwe gaswinning kan opleveren. Het gaat om Stichting Tsjingas en diverse omwonenden. Als de 800 meter lange stort-grondwal openscheurt, kan er chemisch afval in het water lopen, denken zij.

Nieuwe gaswinning

Gaswinnaar Vermilion wil tot en met 2036 nog 0.4 miljard kuub aardgas winnen bij Opeinde en Middelbuorren, door een nieuwe zijtak te maken aan een oude boorput bij Nijega. In maart heeft de Raad van State in een spoedbesluit de gaswinning voorlopig al goedgekeurd.
De tegenstanden vinden echter dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de risico's van bodemverzakking en de gevolgen voor de grondwal. In die wal zit na het saneren van het oude Drachtster stort nog veel chemisch afval.

"Effecten gering"

Het ministerie verklaarde echter dat ze er vanuit gaan dat er nooit een zware beving zal volgen. En als die er wel komt, zijn de effecten op een kilometer afstand al 'gering'. Zelfs al zou de grondwal wel schade oplopen, dan is er nog genoeg tijd op het op te knappen, zegt het ministerie.
De tegenstanders vinden echter dat de regering en Vermilion de gevolgen bagatelliseren en dat er niet een goede schaderegeling is.
Over een paar weken doet de Raad van State een einduitspraak in de kwestie.