Dringende oproep aan Raad van State: houd gaswinning Smellingerland tegen

Voor de Raad van State in Den Haag dient deze maandag het beroep tegen de voorgenomen gaswinning in Smallingerland. Vermilion wil daar de komende 10 jaar 400 miljoen kuub gas uit de grond halen. Veel partijen hebben bezwaar aangetekend tegen de plannen.
© ANP
Stichting Tsjingas is een van de insprekers. Monique Plantinga van de stichting heeft goede hoop dat de Raad van State de winning gaat tegenhouden: "Er zitten volgens ons veel fouten in het winningsplan", zegt ze.
"Zo is er te weinig rekening gehouden met de natuur en het milieu. Verder is er angst over lekkende putten, breuklijnen en de uitstoot van stikstof. Er is een veelvoud aan argumenten om dit plan tegen te houden."
De Raad van State heeft over zichzelf geoordeeld dat zij beter moeten opkomen voor de belangen van de inwoners.
Monique Plantinga heeft hoop
Tsjingas krijgt steun van dorpsbelangen uit De Wilgen, Smalle Ee, Opeinde en Buitenstverlaat. Daarnaast ook een aantal burgers en politieke partijen. Plantinga denkt dat zo'n brede steun kan helpen bij de Raad van State. "Kijk naar de kindertoeslagenaffaire. Daar heeft de Raad van State over zichzelf geoordeeld dat zij beter moeten opkomen voor de belangen van de inwoners. We hopen dat echt terug te zien in deze zaak."

'Bescherming komt niet van ministerie'

In haar pleidooi doet ze dan ook een dringende oproep om de burgers van het gebied bescherming te bieden: "Dat krijgen we niet van het ministerie van Economische Zaken en al zeker niet van Vermilion."
Monique Plantinga van stichting Tsjingas