Orange the World vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen: het verhaal van Georgia

Met de internationale campagne Orange the World wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. In drie portretten hebben wij aandacht voor geweld tegen vrouwen. In deel 1 het verhaal van Georgia. Zij werd in haar eigen slaapkamer verkracht, op haar zestiende verjaardag.
Georgia wil met haar verhaal aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen © Omrop Fryslân
Georgia is nu 21 jaar. Ze wil open haar verhaal doen om zo andere vrouwen, maar ook mannen, bewust te maken van seksueel geweld. Dat het niet alleen in steegjes gebeurt door onbekenden, maar dat het dus ook, zoals bij haar, thuis in je eigen slaapkamer kan gebeuren.
Wat is geweld tegen vrouwen?
In het Verdrag van Istanbul is een definitie van 'geweld tegen vrouwen' opgenomen: "Alle vormen van gendergerelateerd geweld die leiden of waarschijnlijk zullen leiden tot fysiek, seksueel of psychologisch letsel of leed of economische schade voor vrouwen, met inbegrip van bedreiging met dit soort geweld, dwang of willekeurige vrijheidsberoving, ongeacht of dit in het openbaar of in de privésfeer geschiedt."
Het begint wanneer ze via Twitter een leuke jongen ontmoet. Ze weet nu dat ze toen op zoek was naar erkenning. Externe bevestiging, want thuis kreeg ze dat niet. Haar moeder en stiefvader hadden het te druk met zichzelf, alcohol en drugs. Ze neemt het hen niet kwalijk, want aan de andere kant mocht ze ook altijd alles. Drinken, blowen, laat thuis komen. Wat ook mocht: een jongen die ze online leerde kennen op haar zestiende verjaardag thuis uitnodigen en hij mocht ook nog blijven slapen.
Het gaat die avond mis wanneer hij meer wil dan Georgia:
Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De start is op 25 november en de campagne duurt tot en met 10 december. Het thema van dit jaar is preventie. Verschillende gebouwen worden online verlicht. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met geweld. Omrop Fryslân komt in deze periode met drie persoonlijke verhalen. De drie vrouwen zijn verbonden aan ExpEx Friesland. Als ervaringsdeskundigen kunnen zij ingezet worden om de hulpverlening te verbeteren.
Georgia heeft aangifte gedaan. De politie heeft de man ook aangehouden, maar het is niet tot een zaak gekomen. Ze heeft een paar keer gebeld en kreeg te horen dat het te druk was. Ze voelt zich niet serieus genomen. Ze heeft het haar moeder en stiefvader ook verteld. Die vinden het erg wat er gebeurd is. Op Veilig Thuis kun je tips vinden hoe je hierover kunt praten.

Grenzen

Op een goede vriend na weten de meesten eigenlijk niet wat ze moeten zeggen. Georgia wil er zelf het liefst niet aan denken, twijfelend of ze wel genoeg heeft aangegeven dat ze niet wilde. Maar nee, vijf jaar later, weet ze dat ze dat wel gedaan heeft. Hij had aan haar moeten zien dat ze het niet wilde. En moeten stoppen toen ze dat meerdere keren vroeg. Ze heeft zich ook erg geschaamd. Want ja, ze had hem wel uitgenodigd in haar eigen huis. Nu weet ze dat nooit iemand over je grenzen heen mag gaan.
Georgia vertelt wat die avond met haar gedaan heeft:
Als meisje leer je van je vader en moeder dat je niet alleen in het donker naar huis mag fietsen. Dat je moet appen wanneer je ergens bent aangekomen. Dat je beter geen korte rokjes aan kan doen. Maar waarom leren de jongens niet dat ze grenzen moeten respecteren? Dat vraagt Georgia zich af.

Respect

Niet dat alle mannen zo zijn, wil ze met klem zeggen. Haar eerst vriendje na dit vreselijke voorval respecteert haar grenzen wel. Ze kreeg bij de eerste keer dat ze zouden vrijen een paniekaanval. "Niet echt hoe je je dat voorstelt, zo'n eerste keer." lacht ze schamper. Maar haar vriend had geduld en nu kan ze beter haar grenzen aangeven en durft ze weer contact te leggen.
Georgia over wat nodig is om geweld tegen vrouwen te voorkomen:
Haar achttiende verjaardag was ook weer vervelend. Bij het uitgaan in Leeuwarden werd ze in een uitgaansgelegenheid in het kruis gegrepen. De beveiliging werd er bijgehaald en Georgia en haar vrienden gingen naar huis. Ze is toen serieus genomen. Dat helpt. En terwijl ze het vertelt, realiseert ze zich dat ze het niet eens uitzonderlijk vindt dat zoiets tijdens het stappen gebeurt. "Maar het is natuurlijk niet normaal hè."
Georgia hoopt dat met haar verhaal dat mensen geweld tegen vrouwen eerder gaan herkennen. En dan ook ingrijpen.
Heb je zelf te maken gehad met (seksueel) geweld? Bellen voor vragen of advies: Veilig Thuis Friesland 0800 - 2000. Je kunt ook chatten via veiligthuisfriesland.nl. of chatmetfier.nl