Naar school in het ziekenhuis: nieuwbouw van ROC Friese Poort en Nij Smellinghe

ROC Friese Poort en ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten bouwen een nieuwe vleugel bij het ziekenhuis. Daar komt een nieuwe opleiding in, zodat leerlingen van de Friese Poort gemakkelijker toegang krijgen tot de praktijk.
Naar school in het ziekenhuis: nieuwbouw van ROC Friese Poort en Nij Smellinghe
De nieuwe afdeling komt bij de parkeerplaats naast het ziekenhuis. Met een grote gang wordt het schoolgebouw met het ziekenhuis verbonden. Voor beide partijen zitten er voordelen aan. Nij Smellinghe hoopt dat ze leerlingen enthousiast kunnen krijgen voor het vak en dat er nieuw personeel komt. Voor de ROC is het een dubbelslag omdat ze de leerlingen direct met de praktijk kennis laten maken.

Meer opleidingen

Het gaat niet alleen om de zorg, want er komen meerdere opleidingen in het gebouw. "De praktijk is meteen naast de deur", zegt Dick ter Wee fan ROC Friese Poort. "Het is ook de praktijk van de ICT, van de facilitaire omgeving, van de horeca en noem zo maar op. Het is dus ook veel meer dan alleen een gebouw. Het heeft heel veel impact als je hier elke dag rondloopt. Kortom, een prachtige omgeving om te leren."
Dick ter Wee (links) van ROC Friese Poort en Folkert Brouwers (rechts) van Nij Smellinghe © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Er kunnen straks zo'n 600 leerlingen naar school. Er is veel animo voor een opleiding in de zorg. Door corona komt de drukte van de zorg vaak in het nieuws, maar er zitten genoeg mooie kanten aan zegt Folkert Brouwers van Nij Smellinghe.
"We hebben het momenteel erg druk en het lijkt of dat het in de coronaperiode niet leuk is om in de zorg te werken, maar het is niet zo. Het is een mooi beroep. We hebben het nu zwaar, maar er komen ook andere tijden aan. Het blijft natuurlijk niet altijd zo druk, want een pandemie heb je hopelijk niet te vaak. Voordeel is wel dat je nu weet dat de zorg belangrijk is. Dus we verwachten dat de zorg in de toekomst goeie mensen kan krijgen."
In juli volgend jaar moet de bouw klaar zijn. Dan kunnen de leerlingen in het nieuwe schooljaar in september aan de slag.
Nieuwe vleugel ROC Friese Poort bij Nij Smellinghe © Nij Smellinghe