Eerste Friese apotheker prikt coronavaccin: "Hopelijk straks alle apotheken"

"Het is nu al een succes, want we hebben de eerste vaccinaties vandaag al gezet", zegt apotheker Rogier Hilbers van De Drie Stellingen in Oosterwolde. Hij is de eerste apotheker die in onze provincie mensen vaccineert tegen corona. "We hopen het uit te rollen naar alle vijftig apotheken van Fryslân."
Hilbers zet het vaccin in zijn eigen apotheek:
Apothekers worden ingezet voor het vaccineren omdat de gedachte is dat zij wat dichter op de mensen zitten en daardoor meer vertrouwen krijgen. "We willen dit graag om te kijken of we toch de vaccinatiegraad in Fryslân kunnen verhogen. De vaccinatiegraad ligt hier op zo'n 80 procent. Maar de GGD heeft moeite om de mensen in de wijk te vinden die nog een eerste vaccin moeten krijgen", zegt Hilbers.

Sommigen wachten nog op uitnodiging

De apotheker wijst op een Lifelines-onderzoek waarvoor onlangs veel mensen zijn gevraagd. "Daaruit bleek dat veel mensen nog wachten op een persoonlijke uitnodiging. Dat hoeft niet meer, je kunt gewoon een afspraak maken. Daarnaast weten sommige mensen ook niet dat het gewoon gratis is."
Het moet mensen dus duidelijk gemaakt worden dat het makkelijk toegankelijk is. "Wij proberen hier laagdrempelig te zijn, zodat mensen zonder afspraak gewoon binnen kunnen lopen. Wie een vaccinatie wil, kan die dan meteen krijgen. Voor de tweede prik moet wel een afspraak worden gemaakt."
Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde © Omrop Fryslân
Toch was het nog wel even spannend, geeft Hilbers toe. "Of alles werkt en de systemen op elkaar aangesloten zijn." De apotheek wil ook actief mensen opzoeken. "Wij sturen e-mails uit en gaan met onze patiënten in gesprek. We moeten ontdekken wat de beste manier is om de mensen te vinden die toch wel een vaccin willen."

Wachtruimte aangepast

Het pand van de apotheek moest voor het vaccineren worden ingericht. "Wij hebben gelukkig een grote wachtruimte in onze apotheek. Een gedeelte hebben we zo ingericht dat het afgeschermd is van de rest van onze patiënten, zodat men daar 15 of 30 minuten kan wachten."
Apotheker Hilbers bezig met een vaccin © Omrop Fryslân
Het gaat in eerste instantie om een proef van een week. De apotheker en zijn medewerkers moesten een speciale training volgen bij GGD Fryslân. In Sneek werd al in vier apotheken geprikt, maar daar deden GGD-medewerkers het nog. In Oosterwolde is het echt het personeel van de apotheek zelf.