Cambuur-directeur: "Ik zag twee meisjes hand in hand weglopen voor de ME"

"Chaos. niet normaal. Het waren allemaal kinderen. Ik zag twee meisjes hand in hand weglopen voor de ME. Het was verschrikkelijk." Een dag na de rellen staan de gebeurtenissen Cambuur-directeur Ard de Graaf nog vers op het netvlies.
Ard de Graaf © Orange Pictures
Op it Cambuurplein staan maandag groepjes na te praten over wat er zondagavond gebeurd is. Cambuur-directeur Ard de Graaf kan de rellen maar niet vergeten. "Het was chaos. Niet normaal. Ik stond ertussen. Het waren allemaal kinderen. Ik zag twee meisjes hand in hand weglopen voor de ME. Het was verschrikkelijk."
De Graaf denkt niet dat zijn club dingen heeft nagelaten om dergelijke rellen te voorkomen. Ze waren goed voorbereid, ook in overleg met de gemeente. "Tegen dit soort geweld is niets bestand. Dit is niet te stoppen."
Het eerste vuurwerkprojectiel kwam het stadion binnen bij de zuidoostelijke tribunes. Het eindigde bij de noordelijke tribunes waar de relschoppers het stadion binnendrongen door met z'n allen aan de hekken te gaan hangen. "De binnenhekken hielden het gelukkig wel," zegt De Graaf.
Dit zijn niet onze supporters. Deze jongens en meisjes komen alleen als er iets te beleven valt.
Ard de Graaf
Toen stonden ze binnen, petje of muts op en mondkapje voor. De wedstrijd werd stilgelegd. De Graaf: "Toen was de druk van de ketel. Dit zijn niet onze supporters. Deze jongens en meisjes komen alleen als er iets te beleven valt."
Er is nog geen excuus gekomen van wie dan ook, volgens De Graaf. Er zijn wel arrestaties verricht en er is of zal met de ouders van de jongeren worden gesproken. Cambuur overweegt aangifte tegen de relschoppers. De Graaf: "Ze zijn binnengedrongen in ons huis en zoiets moet je bij de mensen thuis ook niet flikken."