Politie met vuurwerk bekogeld in Leeuwarden, drie aanhoudingen

Het is zondagavond onrustig in Leeuwarden met groepen die zich tegen de politie en de ME hebben gekeerd. Die zijn bekogeld met vuurwerk. De politie heeft drie mensen aangehouden. Enkele agenten hebben hun wapen getrokken, maar er is niet geschoten.
Beelden van de ongeregeldheden buiten het stadion:
De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen volgen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.
De ongeregeldheden begonnen toen de thuiswedstrijd van SC Cambuur tegen FC Utrecht was afgetrapt. Die werd twee keer stilgelegd: na een paar seconden al omdat fans van buiten het stadion vuurwerk op het veld gooiden. Een paar minuten later kwam een groep het stadion binnen met vuurwerk.
Buiten het stadion stond een grote groep mensen. Op beelden is te zien dat er vuurwerk naar de politie is gegooid en dat er containers in brand zijn gestoken. Er zijn ook straatstenen naar ME-busjes gegooid. De Coopmansstraat is vanwege de ongeregeldheden afgesloten. Boven Leeuwarden houdt een helikopter van de politie de situatie in de gaten.
Burgemeester Buma van Leeuwarden heeft een noodbevel afgekondigd voor het gebied rondom het Cambuurstadion. Hij zegt dat er meerdere mensen zijn aangehouden. Precieze aantallen worden niet gegeven.
Voor het eerst in een lange tijd mag er dit eredivisieweekend geen publiek bij de wedstrijden zijn, vanwege strengere coronaregels. Bij verschillende wedstrijden dit weekend hebben supporters wel van zich laten horen door vuurwerk buiten het stadion af te steken.
In sommige gevallen is het publiek zelfs het stadion binnengekomen. Dat gebeurde dus bij Cambuur-Utrecht ook. Na zo'n twee minuten oponthoud werd de wedstrijd hervat. Cambuur won uiteindelijk met 2-1. Mensen die bij de wedstrijd aanwezig waren mochten na afloop het stadion niet direct verlaten.
Er werd vuurwerk op het veld gegooid bij Cambuur - Utrecht:
Verslaggever Geert van Tuinen over het moment dat de wedstrijd werd stilgelegd