Q&A: "LDODK wil naar de top van de Korfbal League"

Kan LDODK, dat sinds 2012 uitkomt in de Korfbal League, dit seizoen meedoen aan het kampioenschap? Verslaggever Freark Wijma taxeert de kansen van de topploeg uit Gorredijk/Terwispel.
Freark Wijma © Omrop Fryslân

Wat houdt de Korfbal League in?

"Sinds 2005 heeft de KNKV (Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond) een topcompetitie opgericht voor zaalkorfbal. Daarin spelen de beste tien teams uit Nederland. Korfbal wordt vandaag de dag in 69 landen op de wereld gespeeld. De Korfbal League is op dit moment de sterkste competitie."

Hoe bijzonder is het dat LDODK meedoet?

"LDODK is de korfbalploeg uit Terwispel en Gorredijk. Ze zijn tot nu toe de enige Friese ploeg op het allerhoogste niveau. LDODK wist in 2012 promotie af te dwingen door in de hoofdklassefinale tegen OVVO (Maarssen) de winst te pakken in Papendrecht."
"Erwin Zwart werd toen topscoorder en is nu aanvoerder. Tot nu toe is de derde plaats in de eindstand het hoogst wat LDODK heeft gehaald. Op dit moment is Femke Faber de enige Friese international."

Wat zijn de kansen voor LDODK, zijn ze favoriet?

"Dit seizoen zijn er twee uitgesproken favorieten voor de finale in Ahoy op 16 april. Dat zijn PKC (regerend kampioen) uit Papendrecht en Fortuna uit Delft. Die ploegen hebben verreweg de meeste internationals in de selectie. Maar ook LDODK hoopt een rol te spelen in de strijd om de landstitel."
"Voor de andere play-off-plekken komen meerdere teams in aanmerking. DVO, KZ, Blauw Wit (A) en DOS'46 zijn ook kandidaat, maar ook LDODK en KCC kunnen op papier in de top 4 eindigen. De kunst dit seizoen is om in de eerste poulefase bij de beste drie te komen. Daarna is in de kampioenspoule alles nog mogelijk."
Femke Faber in actie op het EK korfbal © Marco Spelten, Actiefotografie

Wat heb je zelf met korfbal?

"Zelf heb ik vanaf mijn achtste gekorfbald bij de Flamingo's in Buitenpost. Als junior heb ik in het Friese team gespeeld en in de noordelijke selectie. Toen ik op mijn achttiende naar Heerenveen verhuisde, vanwege mijn CIOS-opleiding, ben ik lid geworden van Blauw Wit (H). Tegenwoordig heet dat KV Heerenveen. Met die ploeg heb ik in de overgangsklasse gespeeld, dat was toen het op één na hoogste niveau."
"Op het CIOS heb ik onder leiding van oud-bondscoach Harry Dassen mijn korfbaltrainersdiploma gehaald. Toen ik op mijn 29ste sportverslaggever bij Omrop Fryslân werd, heb ik mijn korfbalcarrière afgebouwd bij het midweekteam van de Flamingo's.

Tot slot, wat is er zo mooi aan korfbal?

"Korfbal is een attractieve sport, waarin mannen en vrouwen met elkaar op gelijkwaardig niveau kunnen presteren. Je moet zowel kunnen aanvallen als verdedigen, omdat je steeds na twee doelpunten van vak en functie moet wisselen. Het spel bestaat uit een aanvalsvak en een verdedigingsvak. De toppers zijn dan ook erg allround atleten."
"Het is een niet-olympische sport met de A-status van NOC*NSF en vanwege het gemengde karakter staat zaalkorfbal op de nominatie om olympisch te worden."
Naast Nederland en België is de sport in Taiwan en China bezig met een geweldige ontwikkeling. Ook Duitsland, Engeland en Portugal maken een opmars. Zaalkorfbal is een vlugge sport met veel actie en in Nederland hoort korfbal bij de meest bezochte zaalsporten qua toeschouwersaantallen, landelijk gezien."
"In sportcentrum Kortezwaag kunnen maximaal 1.400 toeschouwers. De hal is in het verleden al meerdere keren helemaal uitverkocht geweest, dus dat zegt wel genoeg over de populariteit. Ze kijken nu zelfs naar mogelijkheden voor een nieuwe, grotere accommodatie."
LDODK'er Erwin Zwart vorig jaar tegen Fortuna © www.orange-pictures.nl
Deze teams zitten in de Korfbal League in het seizoen 2021/2022:

Korfbal League 2021/2022

Pûl A Pûl B
1. Fortuna (Delft) 1. PKC (Papendrecht)
2. Blauw Wit (A'dam) 2. DVO (Bennekom)
3. LDODK (Gorredijk) 3. DOS'46 (Nijeveen)
4. KCC (Capelle a/d IJssel 4. TOP (Sassenheim)
5. KZ (Koog a/d Zaan) 5. Groen Geel (Wormer)
6. Dalto (Driebergen) 6. Oost-Arnhem (Arnhem)
Na 10 wedstrijden komen de bovenste drie teams van poule A en B in een kampioenspoule, de onderste drie ploegen komen in een degradatiepoule. Daarna speelt de top 4 van de kampioenspoule de play-offs om de nationale titel. De finale is op 16 april 2022 in Ahoy Rotterdam.
Aan het einde van het seizoen zullen drie ploegen degraderen naar de hoofdklasse. De kampioen van de hoofdklassefinale promoveert naar de Korfbal League. Zo komen er volgend seizoen weer tien ploegen uit in de Korfbal League, in plaats van 12 teams dit seizoen.
Kijk ook op de website Korfballeague.nl.
LDODK speelt deze zaterdag in Capelle aan den IJssel de eerste wedstrijd tegen KCC. Die wedstrijd begint om 20.00 uur.