Liet wil nieuwe generatie muzikanten verleiden om mee te doen
Adri de Boer won woensdagavond het Friese songfestival Liet. Waar blijft de nieuwe generatie van jongere muzikanten die in het Fries zingen?
Liet hat it dreech om jonge talinten te finen:
De organisatie vindt het lastig om nieuwe, jongere muzikanten te vinden. Studenten van de Popacademie kennen het hele songfestival amper. Winnaar Adri de Boer wordt als veteraan al Mister Liet genoemd. Hij was al twee keer eerder winnaar en heeft intussen elf keer meegedaan. Sowieso zijn de zeven finalisten allemaal de jongsten niet.
Waar zijn de jonge muzikanten?
Nieuw talent moet bijvoorbeeld van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden komen. Maar daar hebben veel van de studenten nog nooit gehoord van Liet. Op de vraag wie Liet woensdagavond heeft gewonnen, weten de meeste studenten het antwoord niet. Dat komt omdat ze het hele festival niet kennen. Student Nieck de Vries zegt: "Ik vind het wel treurig dat ik er nooit van heb gehoord. En het is ook wel jammer, want ik zou er misschien wel naartoe willen."

Er zitten voor een groot deel niet-Friese studenten op de popacademie. De meesten zijn bezig met muziek in het Nederland of het Engels. "Ik denk dat iedereen hier nogal met zijn eigen ding bezig", zegt studente Karry Tichelaar bijvoorbeeld.
Verjonging en vernieuwing
De studenten geven aan dat ze het wel een interessant idee vinden om wat in het Fries te maken en op te sturen naar het songfestival. Het zou ook een mooie opdracht voor een van hun lessen kunnen zijn, zeggen ze.
Een van de doelstellingen van Liet is verjonging en vernieuwing. En dat is volgens Liet-voorzitter Gerard van der Veer een langdurig proces. Bij de laatste editie waren voor de derde keer optredens te zien van jongere artiesten die aan elkaar gekoppeld waren. Het zijn zogenaamde crossovers, uitgevoerd door bijvoorbeeld singer-songwriter Ginge met rapper Faske en Iris Kroes met Wander Kars.
Hoe kan het nu dat de jongere generatie het Fries niet gebruikt?
"Het doel van die crossovers is om de grotere groep van muzikanten in Fryslân te verleiden", legt Van der Veer uit. "Want de jonge generatie gebruikt het Fries vaak niet in hun repertoire. Wij willen hen verleiden om ook Friestalige nummers te schrijven en zo de stap te maken naar Liet."
Dat de veteranen het elk jaar zo goed doen bij Liet is ook Van der Veer opgevallen: "Je kunt je afvragen hoe het kan dat een oudere artiest voor de derde keer Liet wint. Misschien ligt de oorzaak dieper. Bij Liet-internationaal zie je dat in alle andere minderheidstaalgebieden veel meer jongeren in de minderheidstaal zingen dan hier in Fryslân. Je zou de vraag kunnen stellen: hoe kan het nu dat de jongere generatie het Fries niet gebruikt?"
Posters
Wat meer bekendheid geven aan Liet op de Popacademie, met bijvoorbeeld posters, zou kunnen helpen, denken de studenten. Want ze zijn wel positief over meedoen aan Liet en het zingen in het Fries. Karry Tichelaar: "Ik vind dat je als in een nieuwe stad en provincie komt studeren, dat het dan leuk is om de cultuur mee te maken. En dat je daar inspiratie uit kunt halen."