Adri de Boer wint Liet met 'Bliuw mar by my'

De finale van zangfestival Liet is woensdag gewonnen door Adri de Boer uit Surhuisterveen, met het lied Bliuw mar by my. Hij nam het op tegen zes andere acts, die streden om het beste originele lied in het Fries of in een van de streektalen in Fryslân.
Adri de Boer uit Surhuisterveen © Adri de Boer fan Surhústerfean
In de finale ging het uiteindelijk tussen Adri de Boer, Fokko Jan van der Ploeg en The Lone Wolf. De Boer kreeg zowel van de jury als van het publiek de hoogste beoordeling met 42 punten. Hij werd begeleid door Bernhard Holtrop op bas en Sido Post op accordeon.
De boel is volgend jaar de Friese afvaardiging op Liet International, dat in mei in Tønder in Denemarke wordt gehouden.
De Boer staat al vanaf zijn 15e jaar op het podium. Eerst als organist, daarna al vlug in diverse bands. Ook als troubadour is hij bekend. Sinds 1987 zingt hij al in het Fries. In 1998 en 2001 won hij het festival ook al. Bij de eerste Liet in 1991 werd hij tweede.
Het winnende lied op Liet:
De volledige uitslag van Liet 2021 is: Adri de Boer 42 punten, Fokko Jan van der Ploeg 35 punten, The Lone Wolf 26 punten, 2nd TRY 26 punten, Volk!! 24 punten, Rene de Jong, Lars Mulder en band 19 punten en Sequens 18 punten.

Tekstprijs voor Sequens

De tekstprijs voor de beste Friestalige tekst ging naar Sequens met De omslach. Met de tekstprijs wil de organisatie het schrijven van Friestalige muziek stimuleren.
Adri de Boer uit Surhuisterveen © Omrop Fryslân
Liet was deze keer zonder publiek. Vanuit poppodium Neushoorn in Leeuwarden was een livestream te volgen.
Sinds 1991 wordt elk jaar het Friese songfestival Liet georganiseerd. Het festival heeft veel nieuwe talenten en artiesten opgeleverd. De bekendste Liet-winnaar is het duo Twarres, die in 1999 de publieksprijs won met de latere Nederlandse en Belgische nummer 1-hit Wêr bisto?