Omrop TIP: Finale van songfestival Liet bij Omrop Fryslân

De finale van songfestival Liet is deze woensdag om 20.00 uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien. Zeven acts strijden om het beste originele lied in het Fries of in een van de streektalen in Fryslân.
Liet, edysje 2020 © Omrop Fryslân
Liet is dit jaar in poppodium Neushoorn in Leeuwarden. Jammer genoeg deze keer zonder publiek, vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. In 2020 kon de finale niet doorgaan vanwege coronabeperkingen. Die editie is ingehaald op 3 april dit jaar onder de naam Liet 2020+1.
Voor het eerst is er een online stemming voor het publiek. Die stemming gaat open als alle zeven acts hebben opgetreden en het publiek kan dan thuis zijn stem uitbrengen op de website van Liet. Deze publieksstem is het vijfde jurylid. De andere vier juryleden zijn Nick Veenstra, Ella de Jong, Sigrid Kingma en Wytse Dijkstra.
Kijk naar Liet op woensdag 17 november om 20.00 uur bij Omrop Fryslân televisie.

Friese muziek leeft

"We hebben een lastig jaar achter de rug gehad, dat geldt ook voor de muzikanten", zegt voorzitter Gerard van der Veer fan Liet. "Maar de muzikanten hebben niet stilgezeten, blijkt uit de inzendingen. We zijn er blij mee dat de Friese muziek leeft."
De deelnemende acts zijn Adri de Boer, Sequens, The Lone Wolf, Fokko Jan van der Ploeg, Volk!!, 2nd TRY en Rene de Jong, Lars Mulder en band. De achtste finalist Bron heeft zich teruggetrokken.
Naast deze act zijn er ook drie crossovers: Willy Darktrousers (Emiel Joorman) & Marije de Vries, Faske (Fasil Kuipers) & Ginge (Renée Rijpstra) en Iris Kroes & Wander Kars.
Sinds 1991 wordt elk jaar het Friese songfestival Liet georganiseerd. Het festival heeft veel nieuwe talenten en artiesten opgeleverd. De bekendste Liet-winnaar is het duo Twarres, die in 1999 de publieksprijs won met de latere Nederlandse en Belgische nummer 1-hit 'Wêr bisto?'