Provincie en gemeentes vragen Rijk om structurele steun voor behoud bruine vloot

De provincie Fryslân en de Friese waddengemeentes willen dat het Rijk structureel geld vrijmaakt om de bruine vloot te behouden. Daarvoor hebben ze een verzoek ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Het verzoek is opgesteld in samenwerking met de provincies Flevoland, Overijsel, Utrecht, de vertegenwoordiging van samenwerkende schepen, de brancheorganisatie voor de beroepschartervaart, de Vereniging Zuiderzeegemeenten en de Vereniging van Waddengemeenten.
Het gaat om een bedrag van 1 miljoen euro in 2022 en 2,5 miljoen euro per jaar met ingang van 2023. "Dit ter ondersteuning van de gehele sector voor samenwerking in ambitie, marketing, duurzaamheid en certificering", staat in het plan.

Harlingen

De gemeente Harlingen is een van de gemeentes die het verzoek steunt. "Harlingen heeft de grootste bruine vloot van Nederland en zorgt als banenmotor voor miljoenen omzet in de regio. Winkels, leveranciers en ondernemers in recreatie en toerisme zowel klein en groot profiteren daar allemaal van mee en zorgen samen voor werkgelegenheid, plezier en vertier", zegt wethouder Paul Schoute.

Onderhoud

Het geld is bedoeld voor onderhoud op de lange termijn. "De schepen moeten ook verduurzamen. Ze varen nog diesel en dat kan op termijn niet meer. Dat kost zo'n 9.000 euro per schip. En in de komende jaren gaan veel schippers met pensioen. Hun opvolgers staan al klaar, maar voor de overname is ook geld nodig."

Marktpartijen

Het is niet de bedoeling dat de overheid alleen alles moet betalen voor het varend erfgoed. "Ook marktpartijen moeten helpen maar die komen over de brug als er geld van de overheid is." Van de eerdere coronasteun van het Rijk, 15 miljoen, voor de sector is ook nog geld over. "Daar is zo'n 8,5 miljoen van besteed."
Er zijn ruim 400 historische schepen in Nederland die tot de bruine vloot worden gerekend. Het gaat daarbij meestal om eerdere vracht- en vissersschepen, waaronder skûtsjes, botters en klippers.