Stichting Open Nederland: "Een 1G-systeem: sympathiek, maar niet uit te voeren"

Een 1G-beleid kan niet, zegt voorzitter Pier Eringa van Open Nederland, de stichting achter 'Testen voor Toegang.' Dat is dat de 1G van getest. Iedereen - gevaccineerd of niet - zou dan moeten testen voor toegang tot bijvoorbeeld evenementen of voetbalwedstrijden. Maar zo'n testbeleid is niet uit te voeren, zegt Eringa.
Pier Eringa © ANP
De ChristenUnie kwam met 1G als suggestie, het zou een alternatief voor een 2G-beleid kunnen zijn. Ook GroenLinks voelt daar wel iets voor, zo bleek dinsdag. Op dit moment geldt nog een 3G-beleid, dat houdt in dat mensen die gevaccineerd, genezen of kortgeleden negatief getest zijn een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen.
Pier Eringa kan kort zijn over een 1G-systeem: "Het klinkt sympathiek, maar is niet uit te voeren."

Te weinig capaciteit voor

Zijn Stichting Open Nederland is verantwoordelijk voor het 'Testen voor Toegang.' Hij zegt: "Wij zijn ooit begonnen met een capaciteit van 100.000 en op dit momenten kunnen we zo'n 600.000 mensen per dag aan. Dat is al veel, het kost veel organisatie en geld. Als je dan toe wilt naar iedereen maar testen, dan kom je op zulke grote aantallen uit dat het niet te organiseren is."
Bestuursvoorzitter Pier Eringa van Stichting Open Nederland
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft aangegeven ook geen voorstander te zijn van 1G. Naast de praktische haalbaarheid zouden er ook juridische bezwaren zijn. Enkele anderen, zoals OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers vindt het 1G-systeem juist wel een oplossing.

Wel begrip, maar niet te doen

Eringa heeft wel begrip voor het 1G-idee van de ChristenUnie. "De gedachte er achter is dat iedereen dan gelijk is, dat er geen onderscheid is tussen mensen die wel en niet gevaccineerd zijn. En een recente test is ook het beste om te kunnen constateren of iemand ziek en besmettelijk is."
Maar het is niet te doen, zegt Eringa. "Op een bepaald moment moet je ook de vraag stellen of het haalbaar is. Daar is de politiek niet altijd even goed in. De uitkomst zal dan zijn dat er heel wat moet veranderen in het testlandschap. Dan moet je ook andere testmethoden hebben, dat mensen zelftesten thuis kunnen doen met een controle op afstand of zo, want anders wordt het een rommeltje. Want iedereen elke dag weer op pad sturen naar een teststraat, dat kan niet."