Aris wil doorspelen zonder publiek: "Liever direct door de zure appel bijten"

Basketbalclub Aris uit Leeuwarden kiest ervoor om de komende drie weken de enige thuiswedstrijd die op het programma staat zonder publiek te spelen. Clubs uit de BNXT League mogen ervoor kiezen om de thuiswedstrijden door te schuiven, maar dat wil Aris niet.
Aris-coach Vincent van Sliedregt © Dijks Fotografie
In de drie weken dat de maatregelen gelden, had Aris twee uitwedstrijden op het programma staan. Die gaan niet door: Yoast United en Landstede Zwolle willen niet zonder publiek spelen.

Vorm vasthouden

Aris heeft een ander standpunt: drie weken helemaal niet spelen zou slechter zijn dan zonder publiek. Bovendien gaat het nu goed, zegt trainer Vincent van Sliedregt. "Voor een middenmoter hebben we veel momentum nu. We hebben een goed gevoel, we zijn in vorm. Daar willen we op voortborduren."
Als het sportief minder goed zou gaan, was de keuze misschien anders geweest. "Zo gebruikt elke club in z'n eigen voordeel", zegt Van Sliedregt. "Je moet het doen met de keuzes die je hebt."
Ik kom persoonlijk op de koffie om het wedstrijdplan door te spreken bijvoorbeeld.
Vincent van Sliedregt wil de seizoenkaarthouders toch iets bieden
Het was geen eenvoudig besluit voor Aris om de wedstrijd zonder publiek te spelen. Seizoenkaarthouders reageren ook niet allemaal positief op het nieuws. Dat begrijpt Van Sliedregt. "Het allerliefst hadden we fans erbij gehad. Ik kan alleen de belofte doen om online zoveel mogelijk aan te bieden. Ik kom persoonlijk op de koffie om het wedstrijdplan door te spreken bijvoorbeeld."
Clubs hebben ervaring met een lange periode zonder wedstrijden. Vorig seizoen bijvoorbeeld, toen ook vanwege het coronavirus. Maar veel wedstrijden in korte tijd, daarmee heeft Aris ook geen goede ervaringen. Dat leverde vorig seizoen veel blessures op.

'Naïef om te denken dat het over drie weken voorbij is'

Bovendien is het nog maar de vraag of deze maatregelen over drie weken voorbij zijn en er dan wel publiek bij mag zijn. "Dat is naïef om te denken. Je moet daarom op zoek naar oplossingen. We bijten liever direct in de zure appel."