Fruitautomaten in Waadhoeke vernield: "Voor die paar euro?"

Bij verschillende kwekers en boeren in de gemeente Waadhoeke zijn de afgelopen dagen automaten vernield met daarin groente, fruit en zuivel. Het overkwam onder andere René en Marlies van Wingerden in Berltsum. "Voor die paar euro, waar doe je het voor?"
Fruitautomaten in Waadhoeke vernield:
Fryske Strawberries, zo heet het bedrijf van de Van Wingerdens. Dit weekend is de aardbeiautomaat van het bedrijf opengebroken. Dat overkwam de melktap in Oudebildtzijl en de tomatenautomaten in Berltsum en Bitgum ook al. Op camerabeelden is te zien hoe criminelen er met het kleingeld vandoor gaan.
Het doet de ondernemers pijn. En dan gaat het om alles behalve het beetje kleingeld. De schade aan de automaten is nog veel groter. In een geldkistje van de melktap van D'Ouwesylster staat zelfs helemaal niets meer. Maar de melktap moet wel gemaakt worden.
Een kapotte fruitautomaat van de Van Wingerdens © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Hetzelfde geldt voor de Fryske Strawberries. "Ironisch gezien waren de automaten leeg", vertelt René van Wingerden. "We waren dit weekend toevallig uitverkocht. Maar de automaten zijn volledig opengebroken. Alles wat met geld te maken heeft, is eruit gesloopt: het wisselgeld, de opvangbakjes."

Geen verrassing

Ze zagen het al een beetje aankomen, zegt Marlies. "Vrijdag was er al ingebroken bij Gardener's Pride in Bitgum. Diezelfde mensen zagen we hier in de auto rijden, dus toen hadden we al een idee dat ze bij ons langs zouden komen."
De apparaten waar de aardbeien gewoonlijk in liggen, zijn niet meer te maken, zegt René. "Die zijn volledig afgeschreven. Die kunnen we dit jaar niet meer gebruiken."
Diep in ons hart willen we ermee doorgaan, maar het is wel even rekenen.
René van Wingerden
Hij hoopt nog wel een oplossing te vinden, want er is genoeg belangstelling. "We zijn nu aan het kijken of we op een primitieve manier iets kunnen verkopen, met een kraampje bijvoorbeeld. De hele dag rijden er mensen af en aan. Zij grijpen nu allemaal mis, dat is vervelend om te zien."
Of dit het einde van zulke apparaten betekent, durft hij niet te zeggen. "Dat is aan ieder voor zich. Wij moeten ook even gaan kijken. Gaan we extra maatregelen treffen? Wat zijn de kosten daarvan? Is het dan nog wel leuk? Diep in ons hart willen we ermee doorgaan, maar het is wel even rekenen."
"Je moet toch je bedrijf een beetje beschermen", zegt Marlies. "Dat dit niet opnieuw gebeurt in de toekomst."
Ze is boos op de mensen die dit hebben gedaan. "Voor die paar euro! Wij hebben heel veel schade en kosten. En er gaan heel veel mensen teleurgesteld zonder aardbeien naar huis."
Sommige bedrijven zetten beelden van de inbrekers online, in de hoop dat iemand weet wie het zijn geweest.