Gemeente dreigt met dwangsom, horeca in Leeuwarden toch om 20.00 uur dicht

De Leeuwarder horeca ziet af van het plan om na 20.00 uur de deuren open te houden. De gemeente maakt duidelijk dat er anders een dwangsom volgt die op kan lopen tot 10.000 euro.
Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden © Omrop Fryslân
"Het is gewoon een dwangmiddel van de burgemeester", zegt Ton Eijer, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Leeuwarden. Uit naam van de horecaondernemers in de stad maakte hij eerder op de dag bekend uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen de deuren open te houden na 20.00 uur.
Als de horecazaken besluiten om wel open te blijven, zal voor de overtreding een boete volgen. Die zou dan direct moeten worden betaald. "Wij gingen er niet vanuit dat de gemeente zou dreigen met een dwangsom. Dat kan niemand betalen", verklaart Eijer.

"Niemand zit te wachten op een boete"

De horecavoorzitter gaf aan dat er nog discussie was in de appgroep waar de ondernemers in zitten. "Maar ik denk niet dat iemand een boete wil hebben, daar zit niemand op te wachten. Dat is ook niet het doel van deze actie. Wat we willen bereiken is aandacht voor de horeca, dat er een gesprek op gang komt." De ondernemers zouden ook geen zin in ongeregeldheden hebben.

Aandacht

Burgemeester Sybrand Buma heet ook begrepen dat de horeca een noodkreet aan een groot publiek bekend wilde maken. "Dat hebben ze wel bereikt, het is in alle landelijke media voorbij gekomen. Het is heel duidelijk dat er hele grote zorgen zijn en dat men heel erg ontstemd is dat men weer de klappen krijgt in de coronacrisis."
Door de deuren open te houden bereik je meer polarisatie dan dat je een boodschap overbrengt.
Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden
Op zaterdagmiddag heeft de gemeente langdurig overleg gehad met de horeca, verklaren Buma en Eijer beiden. "Er is gekeken naar wat het doel en de gevolgen zijn van het middel, het open houden van de horeca. Dat middel is voor niemand plezierig. Door de deuren open te houden bereik je meer polarisatie dan dat je een boodschap overbrengt", zo vindt Buma.
Burgemeester Sybrand Buma erkent dat de gemeente het uiteindelijk niet zal accepteren. "De bedoeling van Ton Eijer is om aan te duiden: 'tot hier en niet verder.' Maar voor een gemeente is het zo dat als men aankondigt vrij massaal de regels te overtreden, de gemeente nooit kan zeggen: dit is goed. De gemeente zou de horeca niet open laten, na een aankondiging die zó scherp is neergezet."
Voorzitter Ton Eijer van Koninklijke Horeca Nederland in Leeuwarden © Omrop Fryslân
De gemeente gaat er dus vanuit dat er na 20.00 uur geen protest is. Buma: "Het mooiste is dat je voorkomt dat het zover komt. Ik heb de indruk dat we op dat pad zijn. Maar dit zijn wel mijn woorden. De horeca beslist uiteindelijk zelf wat ze doen."