Zie ginds komt de tractor uit Spanje weer aan

Sinterklaas en zijn Pieten zijn weer in het land en op veel locaties kwam hij zaterdag langs. In Fryslân deed hij ook diverse plaatsen aan en ieder dorp probeerde de intocht zo veilig mogelijk te organiseren. Daar werden creatieve oplossingen voor bedacht.
Sinterklaas op de boot in Burgum © Noordernieuws
Zo kwam Sinterklaas niet zoals gewoonlijk met de boot aan bij de Loswal in Burgum, maar deze keer had hij bijzonder vervoer. De goedheiligman maakte een rondje door het centrum op een brandweerboot, die door een busje van de brandweer werd getrokken. Er was ook muziek van een drumband.
Sinterklaas op de tractor over de Appelwyk © Noordernieuws
In Joure had de organisatie het anders bedacht: Sinterklaas arriveerde op een boerenwagen, die getrokken werd door een oude tractor. Normaal gesproken komt Sinterklaas met de boot aan in de haven. Het publiek dat naar de Midstraat kwam, werd gevraag om zoveel mogelijk uit elkaar te gaan staan.
De burgemeester van Heerenveen © NPO3 / NTR
De landelijke intocht van Sinterklaas was bij het Grotepietenhuis bij Paleis Soestdijk in Baarn. Er mocht geen publiek bij zijn, maar er waren wel burgemeesters uitgenodigd om er bij te zijn. Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen was met een delegatie aan het defilé toegevoegd.

Schaatsen voor Sinterklaas

Hij had voormalig schaatser Douwe de Vries en een grote groep kinderen meegenomen. "We hebben eigenlijk alle sporters uit Sportstad Heerenveen meegenomen die later ook weer de gouden plakken gaan verdienen. We hebben hier de jonge Sven, Suzanne, Antoinette en Epke meegenomen om op uw verjaardag te komen", zei de burgemeester.
De Vries had een cadeau voor Sinterklaas meegenomen: een nieuw paar schaatsen. Die werden overhandigd bij het bordes.