Sigrid Kingma benoemd tot nieuwe Dichter van Fryslân

Sigrid Kingma is benoemd tot de nieuwe 'Dichter van Fryslân'. Ze is daarmee de derde Dichter fan Fryslân. Kingma krijgt de titel voor de komende twee jaar.
Sigrid Kingma © Dichter fan Fryslân, Reyer Boxem
"Ik ben ontzettend blij", zegt Kingma. "De rol van Dichter van Fryslân past bij mijn werkwijze als dichter. Ik zoek podia op, heb een scherp oog voor wat er speelt en streef er telkens na om boven het dagelijkse uit te stijgen. De komende twee jaar wil ik ook gebruiken om poëzie een breder bereik te geven door kunstvormen te combineren."
Verslaggever Hayo Bootsma was bij de bijeenkomst in Leeuwarden
De adviescommissie bestond uit Annemarie Lindeboom, Cilla Geurtsen en voorzitter Tsead Bruinja. Gedeputeerde Sietske Poepjes maakte de nieuwe Dichter van Fryslân officieel bekend in de Westerkerk in Leeuwarden.

Afscheid Nyk de Vries

Tegelijk was ook het afscheid van Nyk de Vries, die de laatste twee jaar Dichter van Fryslân was. Daarbij is zijn nieuwe dichtbundel Asman gepresenteerd, met daarin al zijn Dichter van Fryslân-gedichten.
De eerste Dichter van Fryslân was Eeltsje Hettinga, die voor zijn verzen de Gysbert Japicxpriis kreeg toegekend.
Sigrid Kingma wordt gepresenteerd als nieuwe Dichter van Fryslân © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Kingma (32) komt uit Drachten en is bekend geworden om haar voordrachten, gedichten en andere literaire bijdragen. In 2016 publiceerde ze haar eerste bundel Reade triedleas, die tweetalig Fries-Engels is.

Meer aandacht voor poëzie

Het project 'Dichter van Fryslân' is een initiatief van de provincie Fryslân. Het wordt uitgevoerd door de Afûk. Met de benoeming van de Dichter van Fryslân wil de provincie bij een breder publiek aandacht vragen voor de kunstvorm poëzie.
Meer informatie over de Dichter van Fryslân is te vinden op de website dichterfanfryslan.nl.