GGD Fryslân: "Nog nooit zoveel testen afgenomen, het waren er 19.000"

GGD Fryslân heeft deze week bijna 19.000 testen afgenomen, waarvan 3.558 positief waren. Afgelopen week werd het hoogste aantal coronabesmettingen in Fryslân geteld sinds het begin van de pandemie.
Margreet de Graaf van GGD Fryslân © Omrop Fryslân
De besmettingen liepen deze week in bijna alle delen van de provincie en onder alle leeftijdsgroepen op. "In alle groepen gaat het heel hard omhoog, het is gemiddeld 83 procent meer, dat is niet te bevatten. De groep vier tot twaalf is het grootst, die zijn niet gevaccineerd en zitten op school. Maar ook meer ouderen, wordt nu weer gevonden."

Niet altijd contactonderzoek mogelijk

Het effect van het hoge aantal besmettingen de afgelopen week zorgt er voor dat GGD Fryslân geen volledig bron- en contactonderzoek meer kan doen. "Wij hebben er geen zicht meer op als het zo hard omhoog gaat. Het bron- en contactonderzoek, waar we die informatie van krijgen, is het effectiefst bij wat lagere cijfers."
Vooral als niet altijd meer contactonderzoek gedaan kan worden, is het belangrijk om voorzichtig te zijn als je klachten hebt, zegt De Graaf. "Die basismaatregelen zijn het belangrijkst. Met zulke oplopende cijfers kunnen ook testuitslagen langer op zich laten wachten. Blijf thuis en waarschuw je nauwe contacten."

Aflopende contracten

Juist nu de cijfers snel oplopen en vaker contactonderzoek nodig is, liet de GGD weten dat een aantal mensen met tijdelijke contracten ontslagen werden. "Het is een rollercoaster, ook bij ons. We hadden tijdelijke contracten voor verschillende mensen, vooral bij het bron- en contactonderzoek, en die liepen af op 31 oktober. We dachten dat het afbouwen na de zomer wel zou kunnen."
"We wilden ze ook niet kwijt, maar vast aannemen van mensen waar je later misschien geen vast werk voor kunt vinden binnen de GGD, dat is iets dat dan later problemen oplevert", legt De Graaf uit. "We hebben nu toch noodgedwongen gezegd: 'kom terug, jullie krijgen een vast contract'."
Directeur Margreet de Graaf van GGD Fryslân
In de afgelopen week liet in recordaantal Friezen zich testen. "We hebben nog nooit zoveel testen afgenomen, het waren er 19.000." Voor testen is het vinden van personeel wel iets makkelijker, vertelt De Graaf: "Het opleiden van een tester is veel sneller gedaan als voor een bron- en contactonderzoeker."

Niet goed geïnformeerd

De oplopende cijfers hebben er volgens De Graaf toe geleid dat de afgelopen week meer mensen nog een prik hebben gehaald. "Het is zo dat sommige mensen nog twijfelden, en nu in deze situatie toch wel willen."
Donderdag werd bekend dat er ook nog een groep ongevaccineerden is, die mogelijk wel gevaccineerd wil worden, maar niet goed op de hoogte is. Aan het Lifelines Corona-onderzoek deden 23.000 mensen uit Noord-Nederland mee. Het zou gaan om één op de zes ongevaccineerden. "Sommige mensen denken dat ze het zelf moeten betalen, dat het van het eigen risico af gaat. Je hoeft ook niet te wachten op een uitnodiging van het RIVM."
De uitkomst van het onderzoek verraste De Graaf. De GGD wil nu kijken of ze die mensen kunnen vinden. "We proberen nu te achterhalen welke mensen dit zijn. We hopen dat we het nog bij hun kunnen brengen, zodat ze ook de kans krijgen om hun te beschermen tegen corona."