ROAZ-voorzitter voorziet zwart scenario als snelle groei coronagevallen aanhoudt

Het is heel slecht nieuws dat het aantal besmettingen zo snel toeneemt. Dat zegt ziekenhuisbestuurder Ate van der Zee, die ook voorzitter is van het ROAZ, het Regionaal Overleg Acute Zorgketen.
Ate van der Zee © UMCG
De afgelopen 24 uren is een recordaantal van 668 Friezen positief getest op het coronavirus, 221 meer dan woensdag. Landelijk kwamen er 16.364 nieuwe besmettingsgevallen bij, het hoogste aantal sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland.
"Als het in dit tempo doorgaat met het aantal besmettingen die stijgen en ook de opnames in het ziekenhuis, dan kom je uiteindelijk in een zwart scenario uit", zegt Van der Zee. "Wanneer dat dan is, is heel moeilijk te zeggen, maar dan heb je het over weken."

Te weinig personeel

Volgens Van der Zee kunnen de noordelijke ziekenhuizen de patiëntenstroom nu nog aan, maar hij heeft er wel zorgen over en dan met name over het oplopen van het aantal opnames op de intensive care. "Als het op deze manier doorgaat, kunnen ze het op termijn natuurlijk niet meer aan."
Dat komt dan vooral door een te krappe personele bezetting in de ziekenhuizen, zegt hij. "Er zijn meer dan genoeg bedden en meer dan genoeg intensive care-bedden, alleen de mensen die we nodig hebben om daar de goede zorg te kunnen leveren, die hebben we beperkt."
Wat je veel liever ziet, is dat die crisisplannen niet op tafel hoeven te komen.
Ate van der Zee, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen
Door de oplopende besmettingscijfers hebben ziekenhuizen in Noord-Nederland het besluit genomen om de reguliere zorg nog verder af te schalen, om meer bedden vrij te maken voor coronapatiënten.

Crisisplannen

In overleg met alle ziekenhuizen, met huisartsen en verzorgingshuizen werkt het ROAZ aan allerlei scenario's om zo goed mogelijk op de crisis te kunnen inspringen. "Maar wat je veel liever ziet, is dat die crisisplannen niet op tafel hoeven te komen."
De verschillende scenario's gelden voor het hele land, ook als er eventueel een 'code zwart' wordt uitgeroepen, legt Van der Zee uit. "We hebben in Nederland met elkaar afgesproken dat we elkaar bijstaan. Dus is het in principe zo dat zo'n code zwart, dat doe je in Nederland en niet op één plek apart. Dat moet je echt goed met elkaar afspreken."
Ate van der Zee van het ROAZ
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het coronavirus? Volg dan ons liveblog. Kijk voor meer cijfers over het coronavirus op omropfryslan.nl/corona.