Staten stemmen in met half miljoen steun voor Thialf

Steekt de provincie weer geld in ijsstadion Thialf? Statenleden spraken woensdag over het plan om jaarlijks 542.000 euro te geven en eenmalig 4 ton om de zonnepanelen op het dak aan te krijgen. Een meerderheid stemde voor en daarmee kan het ijsstadion de begroting sluitend maken. De hele oppositie, op D66 na, stemde tegen.
IJsstadion Thialf in Heerenveen © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Wiebo de Vries van de ChristenUnie is één van de tegenstemmers. "Ik vind dat er nogal wat onzekerheden onder liggen. De bijdragen van KNSB en NOC*NSF zijn niet keihard en daarom is dit niet het goede moment om daarmee in te stemmen. Het Rijk moet nu over de bijdrage gaan en die stemming is pas in de loop van december."
Volgens gedeputeerde Friso Douwstra zijn de geluiden positief dat er steun komt. "Maar ik wil het graag aan de voorkant dicht hebben en kijken of we recht hebben op de bijdragen van het Rijk."

Voorwaardelijke bijdrage

Hij wil het geld geven onder de voorwaarde dat het Rijk met geld over de brug komt. Als dat geld er niet komt, is dat volgens hem niet het einde van Thialf. "Dat betekent het einde van het aandeelhouderschap van de provincie van Thialf, niet het einde van Thialf. Misschien meldt zich wel een markpartij die het wil overnemen."
Volgens De Vries moet meer worden gekeken naar wat potentieel mogelijk is. "Ik vind wel dat Thialf behouden moet worden, maar ik vraag me af of dat de rol van de provincie in topsport is."
Het kritische rapport van de Noordelijke Rekenkamer kwam ook aan de orde. "Daar zit een groot deel 'wensdenken' in en ik houd mijn hart vast of we dat nu niet weer aan het doen zijn."
© Omrop Fryslân
Jaap Stalenburg (PvdA) is blij dat het geld er komt. "Daarmee houdt het niet op, we moeten werken aan plannen voor de toekomst om Thialf een veel stevigere bodem te geven." Het geld moet er komen, omdat het bedrijf moet blijven draaien. "Begrotingstechnisch moet dat op deze manier." Hij verwacht dat er een tussenoplossing komt om het voor de jaren daarna wel voorwaardelijk beschikbaar wordt gesteld.

Geen pinautomaat

De provincie moet niet de 'pinautomaat' voor Thialf worden. "Het mag wel wat ondernemender en er liggen ook plannen waaronder een plan van Jac Orie over een bewegingscentrum. Bij voetbalstadions zie je ook dat er retail bij zit, ik zeg niet dat er een supermarkt bij Thialf moet, maar ontwikkel dat gebied."
Hij heeft met verschillende mensen in Den Haag gesproken over de steun van het Rijk. "Het beeld is dat iedereen wel wat wil doen, maar uit welk potje, dat is de vraag. Kamerbreed is men naar een oplossing aan het zoeken om Thialf te redden."
Gedeputeeerde Friso Douwstra (CDA) © Lennard Geerts

Rijk is aan zet

De vraag aan het Rijk is 20 miljoen in 10 jaar. Volgens gedeputeerde Friso Douwstra is die toezegging er wel, maar zeker is het niet. "In de Tweede Kamer wordt daar begin december over gesproken. De begroting is sluitend en nu is het Rijk aan zet. Als we nu niets doen, is er direct een tekort volgend jaar."
Er was kritiek vanuit de Staten dat er iets moet gebeuren voor de toekomst. Daarover zei Douwstra dat dat ook het plan is. "Er moet een businesscase komen voor de toekomst, maar we doen het stap voor stap."
Als het geld niet komt, dan moet er misschien worden afgebouwd. Hoe dat afbouwscenario eruitziet, wilde hij nog niet zeggen.
Hayo Bootsma volgde het debat en sprak met Wiebo de Vries, Jaap Stalenburg en Friso Douwstra