Witte Swaen voor het eerst buiten de Harlinger haven voor test op het Wad

Replica De Witte Swaen van het schip van Willem Barentsz verlaat voor het eerst de haven van Harlingen. Het schip is gebouwd in het Dok en kan nu varen. Voordat het schip op de overwinterplaats in de Noorderhaven aanlegt, maakt de Swaen een proefvaart op het Wad. En dat ging goed.
Er wordt al meer dan tien jaar aan de replica van het schip uit 1596 gewerkt. Het schip heeft woensdag in het Kimstergat een aantal vaarproeven gedaan om de scheepsvorm te testen. "Dan kijken we hoe de vorm van de romp en het roer zich tot elkaar verhouden. Wil het een rondje draaien? Lukt over bakboord even goed als over stuurboord?", zegt Paul Meijering.

Speciale toestemming

Volgens Meijering is de Witte Swaen er klaar voor. "Er is al een sleepboot, de KNRM gaat ons begeleiden. We gaan van het Dok naar de winterslaapplaats in de Noorderhaven. Maar voordat we daar naartoe gaan, varen we even de haven uit om het Wad op te gaan. We hebben tijdelijk toestemming van Verkeer en Waterstaat om te kijken wat het schip doet."

Spannend

Normaal gesproken vaart het schip maar zo'n 300 meter, dan de zomer- naar de winterligplaats. "Maar nu gaan we echt een paar mijl het ruime sop op. Het is voor ons heel spannend, want er zitten al 30.000 werkuren in voor onze vrijwilligers." Na de oefentocht komt de Witte Swaen in de buurt van het stadhuis te liggen, voor de winter.
Paul Meijering van de Witte Swaen
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het schip, voordat het écht ver weg vaart, ook nog oefent op het IJsselmeer tussen de Waddeneilanden. "Dan zijn we zeker weer een jaar verder. Het is een kwestie van geduld, maar we zijn ook al even bezig."
De test is goed uitgepakt. "Boven verwachting", zei Paul Meijering. "Het roer hield zich goed en ook stuurboord en bakboord ging goed. Als een zonnetje."
Paul Meijering