Topdrukte bij testlocaties GGD: vier van de vijf zitten vol

Op vier fan de vijf testlokaasjes van de GGD Fryslân is het zo druk, dat mensen daar vandaag niet meer een afspraak kunnen maken voor een coronatest.
© ANP
Het past in het beeld van de afgelopen dagen. Nog nooit lag het aantal positieve coronatests zo hoog als nu. Het officiële afsprakennummer van de landelijke GGD kan de drukte bij vlagen ook niet aan.
Nils van Mourik van de GGD Fryslân verwacht dat het de komende week krap blijft. "Dat heeft ermee te maken dat er een enorme piek is in de vraag naar testen."
It freget wol wat fan ús meiwurkers.
Nils van Mourik (GGD Fryslân)
Daarom is er alleen op de GGD-locatie in IJlst nog plek. De GGD hoopt de capaciteit op korte termijn wel uit te breiden. "'s Ochtends eerder open, 's middags later dicht. Dan kunnen we meer tests op een dag doen, zonder dat we extra personeel nodig hebben."
Het betekent wel dat de prikmedewerkers langer moeten werken. "Het vraagt wel wat van onze medewerkers, ja. Dat is wel een ding."

Nieuwe testlocaties

Daarom wil de GGD het liefst extra personeel zoeken en binnenkort extra testlocaties openen. "In Dokkum en in de omgeving van Donkerbroek. We zijn aan alle kanten aan het opschalen."
Momenteel zijn er dus vijf testlocaties: in Leeuwarden, IJlst, Drachten, Kollum en Heerenveen.