Brugwachters Sneek in het zonnetje gezet: "Ambassadeurs voor de stad"

Zes brugwachters die de bruggen in Sneek bedienen zijn in het zonnetje gezet door rondvaartbootbaas Gerard Jansen. Hij heeft nog nooit zo'n druk seizoen meegemaakt en vond dat het de zes heel goed gelukt is om het oponthoud te beperken.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het was een drukke zomer, zeggen de brugwachters. Minstens vijftigduizend schepen zijn de bruggen in Sneek gepasseerd. "Dat had ik eerst niet gedacht", zegt burgwachter Peter Mulder.
Mulder stond deze zomer op de Oppenhústerbrêge. "Daar kom je echt Sneek binnen. Het was druk, maar van mij mocht het wel weer 1 april zijn. Dan kunnen we weer beginnen."
Het begin van het seizoen was nog waardeloos. "Het weer zat ook niet mee. Maar toen het eenmaal loskwam..."
Liggen er vijf boten voor de brug en staat er één auto, dan gaan die vijf eerst.
Brugwachter Keimpe Reitsma vindt het geen hogere wiskunde
Met alle verkeersbewegingen blijft het voor de brugwachters altijd lastig om een goede afweging te maken tussen het wegverkeer en de scheepvaart. Keimpe Reitsma: "Het is geen hogere wiskunde. Het hele leven bestaat uit keuzes maken. Want liggen er vijf boten voor de brug en staat er één auto, dan gaan die vijf eerst."

Petje af

Gerard Jansen vindt dat de mannen te weinig eer krijgen voor hun werk. "Het zijn eigenlijk ambassadeurs voor de stad. Ik neem mijn petje voor ze af. Want hoe druk het ook was, ik hoefde zelf nooit lang te wachten om door te varen. Dat regelen ze onderling. Daarom dit bedankje, dat hebben ze verdiend."