Gemiddeld Fries gezin heeft geen kans op huizenmarkt: prijzen nog nooit zo hoog

Een gemiddeld Fries huishouden kan geen gemiddeld huis meer kopen in Fryslân. Dat blijkt uit onderzoek van Omrop Fryslân. Op dit moment is het zo dramatisch met de hoge huizenprijzen dat Friezen en vooral starters weinig kans maken op de huizenmarkt. Omrop Fryslân heeft er de komende periode aandacht voor. Vandaag deel 1.
Zo ziet de Friese huizenmarkt er op dit moment uit:
De huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Op dit moment is gemiddelde prijs van een woning in Fryslân 277.000 euro. Niet alle Friezen verdienen zoveel om dit te kunnen betalen.
Een gemiddeld Fries gezin kan op basis van zijn inkomen maximaal 178.500 euro lenen. Echter, de gemiddelde huizenprijs ligt veel hoger. "Ik heb nog niet eerder zoiets meegemaakt", zegt hypotheekadviseur Wendy Wijma.
Het gevolg is dat de woningmarkt op slot komt te zitten. "Mensen die nog geen startkapitaal opgebouwd hebben, hebben het lastig", zegt Wijma. "Er wordt momenteel zoveel overboden wat niet in de waarde van de woning zit. Dan moet je het geld wel hebben."

Gedwongen bij ouders blijven wonen

Als gevolg ziet Wijma regelmatig schrijnende gevallen: "Jongeren willen graag uit huis en blijven nu gedwongen bij ouders wonen of ouderen die liever kleiner willen wonen, met minder onderhoud. Maar er is niets."
© ANP
Wijma ziet dat mensen zelf oplossingen bedenken om toch een huis te kunnen kopen. "Wat ze moeten doen is vermogen zien te krijgen. De één haalt dat bij de ouders en de ander spaart zelf. Ik heb klanten waarvan de ouders de hypotheek verhogen, zodat ze de kinderen geld kunnen geven. Dan zeggen ze: als mijn kind gelukkig is, zijn wij dat ook. Maar hoeveel ouders kunnen dat? Dat kan lang niet iedereen."

Niet iedereen heeft vermogende ouders

Dat heeft tot gevolg dat, zegt Wijma, de kloof tussen arm en rijk op de huizenmarkt steeds groter wordt, en dat zou niet moeten. "Ik vind dat iedereen kans moeten hebben op een betaalbare woning."
Omrop Fryslân besteedt de komende weken meer aandacht aan de Friese huizenmarkt. Op zondag 14 november deel 2: het woningtekort in Sloten. Wat voor kansen hebben de jongeren die opgegroeid zijn in de stad en hier graag een toekomst willen hebben?