Harkemase Boys zet beveiligers in voor nieuwe coronaregels

Voetbalvereniging Harkemase Boys zet beveiligers in om te controleren op het coronatoegangsbewijs bij mensen die de kantine in wollen. "Dat willen we onze vrijwilligers van 18 of 19 jaar niet aandoen", zegt voorzitter Sippe Heeringa.
Sippe Heeringa © Orange Pictures
Wie in de voetbalkantines wat wilde eten of drinken, moest de afgelopen weken al beschikken over een QR-code. Vanaf zaterdag moet het toegangsbewijs op meer plekken worden getoond: ook als mensen wat willen ophalen uit de kantine, naar de wc moeten of op het terras voor de kantine willen zitten.
"We kunnen en willen onze eigen vrijwilligers daar niet mee opzadelen", zegt Heeringa. "Dan krijg je discussies bij de ingang van de kantine, het terras en de kleedkamers."

Polsbandjes bij QR-code

Als alles volgens plan gaat, dan gelooft Heeringa dat het allemaal goed komt. "Het is niet heel bijzonder: de beveiligers zullen de QR-codes checken van mensen die naar binnen toe willen. Wie een code heeft, krijgt een polsbandje. Als je geen code hebt, dan mag je niet in de kantine of op het terras."
De voorzitter zegt dat dit voor het publiek geen probleem hoeft te zijn. "Dan moet je even bij een van de verkooppunten langs het veld een kopje koffie halen."
Kian Visser viert een doelpunt met het publiek van Harkemase Boys © Orange Pictures
De sportclubs hebben een paar drukke dagen gehad. Het demissionaire kabinet kondigde dinsdagavond nieuwe maatregelen aan, woensdag heeft de Tweede Kamer de maatregelen weer aangepast en bij Harkemase Boys hebben ze donderdag informatie gekregen van sportkoepel NOC*NSF. "En vrijdag pas mail van de KNVB. In die termijn is dat niet te regelen."

Al twintig maanden

Het bestuur van de derdedivisionist heeft donderdagavond tot 23.00 uur vergaderd. "Vlak voor het einde van de vergadering hebben we beveiligers kunnen vinden. Die betalen we eerst zelf. De regel is ons opgelegd en wij willen ons daar aan houden. Dat doen we al twintig maanden."
Als we dit straks zes dagen per week moeten doen? Dat kan niet.
SIppe Heeringa (voorzitter Harkemase Boys)
Een speciaal potje met geld voor dergelijke maatregelen hebben ze bij Harkemase Boys niet. "Dat hebben we niet begroot. Als je een keer wat beveiligers bij een wedstrijd moet inhuren, dat is prima. Maar als we dit straks zes dagen per week moeten doen? Dat kan niet."

Staphorst

Harkemase Boys speelt zaterdagmiddag om 14.30 uur thuis tegen Staphorst. Vijf andere wedstrijden in de competitie gaan niet door vanwege coronagevallen. Het geeft aan dat de maatregelen niet voor niets zijn.
Heeringa verwacht dat de wedstrijd in Harkema kan doorgaan. "Ik heb met de voorzitter van Staphorst contact gehad. Die spelers hebben allemaal de QR-code."