Friso Douwstra over Thialf: "Kamerleden weten dat de regering aan zet is"

Thialf heeft geld nodig, gedeputeerde Friso Douwstra vindt dat er toezeggingen uit Den Haag vandaan moeten komen. Douwstra volgde in oktober Sander de Rouwe op als gedeputeerde en neemt daarmee ook het dossier Thialf over.
© Omrop Fryslân
En dat dossier is niet zomaar één. Het ijsstadion brengt al jaren niet genoeg op en geld uit Den Haag laat lang op zich wachten. Friso Douwstra is inmiddels vijf weken verantwoordelijk voor het dossier: "Een hele mooie job, een uitdaging. Voor zoiets moois als Thialf heb ik veel over", zegt hij.

Steun van het Rijk

Om Thialf overeind te houden, moet de provincie nog eens 542.000 euro neerleggen. Het sportcomplex heeft dan ook gauw steun van het Rijk nodig. Volgens Douwstra is het nog niet zeker of die steun er komt, maar hij zet zich ervoor in en heeft goede hoop. "Als je ergens zonder hoop en moed in gaat, dan wordt het niets."
Thialf heeft steun van het Rijk nodig, zegt Douwstra:
Hij denkt dat Den Haag de nood ook wel ziet. "Ik heb wel het gevoel dat de wil er is. Vooral als ze zeggen dat ze zien dat de provincie, de gemeenten, de bond en de NOC*NSF hun best echt hebben gedaan." Maar het ontbreekt nog aan één ding: "De uitspraak dat ze het opnemen in de begroting van de regering, van VWS. En daar zullen ze op 2 december over praten."
In 2013 werd gezegd dat Thialf mogelijk kon rekenen op 20 miljoen. "Daar is nog geen cent van gekomen, dat vind ik heel jammer", zegt Douwstra. "Als ik een keer met de vuist op tafel moet, dan zal ik dat doen. Maar de Kamerleden zijn zich er bewust van dat de regering aan zet is."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Friso Douwstra.
Douwstra zal blijven proberen om die 20 miljoen er voor Thialf te krijgen, zegt hij. "Aan de andere kant moet je ook realistisch blijven, en zeggen van: iets wat toen toegezegd is en bijna tien jaar nooit gepasseerd is, daar moet je niet in blijven hangen. We moeten zien hoe we het nu voor elkaar krijgen."

Teveel emotie

De Noordelijke Rekenkamer bracht in oktober een rapport uit, waarin onder andere werd gezegd dat de provincie wat Thialf betreft teveel met emotie heeft gehandeld. Douwstra ziet ook verbeterpunten, maar vindt toch dat de provincie heeft gedaan wat nodig was: "Ze hebben in ieder geval hun verantwoordelijkheid genomen.
Douwstra wil vooral naar de toekomst van Thialf kijken:
De destijdse aandeelhouder wilde Thialf sluiten, zegt Douwstra. "Toen zeiden de hele Staten met een motie 'doe het niet', en daar heeft bijna iedereen voor gestemd. De gemeente wilde helpen, maar kon dat niet. De provincie kon dat wel. Dus als je kijkt naar Thialf, dan hebben we het juiste gedaan."
Douwstra vindt de vraag of de provincie Thialf wel of niet overeen moet houden niet meer zo belangrijk. "We hebben nu een situatie dat we erin zitten. Dus die vraag is water onder de brug, dat is geweest. We moeten nu zien hoe we zoiets moois voor de breedte en de topsport voor Fryslân kunnen behouden."

Christendemocratische waarden

Als gedeputeerde staat hij nog steeds fel achter de partij waar hij lid van is. "Ik ben lid van het CDA, met volle overtuiging. Als ik kijk naar wat er in dit land gebeurt, met een polarisatie en zeggen wat niet goed is, dan hebben we die christendemocratische waarden als naastenliefde, gedeelde verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid in ons land hard nodig."
Friso Douwstra over zijn partij, het CDA:
De partij verloor bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart vier zetels. Een verwijt was dat het CDA zich als partij te veel als een lichtere VVD presenteerde. "Op inhoud vind ik dat we in de campagne veel te bot hebben gedaan, absoluut."
Toch is Douwstra er zeker van dat er in Nederland plaats is voor zijn partij. "Dit land heeft stabiliteit nodig in het brede midden en vooral met christendemocratische waarden."
© Omrop Fryslân