Klimaatfietsers aangekomen in Glasgow

Een groep klimaatfietsers die vanuit Nederland naar Schotland fietst, is aangekomen in Glasgow. Ze willen daar boodschappen van onder andere kinderen van basisschool De Twiner in Sint Jacobiparochie overbrengen naar de klimaatonderhandelaars.
© Omrop Fryslân
In de groep fietsten ook twee Friezen mee: Dirk Kuiken uit Sint Jacobiparochie en Ellis Mourits uit Leeuwarden.
Kuiken vertelt over de aankomst in de grote stad, waar op dit moment de klimaattop wordt gehouden. "Het is vrij dramatisch, het wordt steeds erger. Eerst heb je nog wel wat natuur, langzaamaan zie je de stad dichterbij komen; het verkeer, het lawaai, de stank. Dan denk je: wat doen we toch met deze mooie planeet?'."
Bovendien is het door de klimaattop nog drukken in de stad. En er loopt veel politie in de stad, valt hem op. "Hoewel ze heel vriendelijk zijn, heeft het ook wel wat grimmigs."

Boodschappen overhandigen aan Timmermans

Eén van de doelen van de fietstocht is het overbrengen van boodschappen aan de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. "Zover zijn we nog niet, we zijn gisteravond pas aangekomen in Glasgow, eerst nog even acclimatiseren."
De klimaatfietsers zijn aangekomen in Glasgow
Kuiken heeft de hoop dat de berichten op de een of andere manier overgebracht zullen worden. "Wij hopen de boodschappen te overhandigen, of ze op een mooie centrale plek op te hangen zodat mensen ze ook kunnen zien."

Greta Thunberg

's Middags zal Greta Thunberg in Glasgow spreken. Kuiken is erbij: "Ze zal over een half uur een toespraak houden. We zullen er straks gauw heen om te kijken, het zal er wel hartstikke druk zijn. Wel bijzonder om allemaal mee te maken."
"Veel mensen zijn er sceptisch over, maar ik vind het fantastisch dat zo'n jonge meisje alle leiders van de wereld zo op hun plek kan zetten en de waarheid vertelt. Dat vindt niet iedereen leuk, maar het is zoals het is", vertelt Kuiken.
De groep is nog niet klaar in Glasgow. "Wij blijven sowieso tot en met morgen, dan is de grote Global Action Day." Kuiken vertelt dat ze dan weer met zullen fietsen met andere groepen, om opnieuw aandacht te vragen voor het klimaat. "Ik denk dat alle beetjes helpen. Als je iets kunt doen, zou ik zeggen: doe het."