Oplossing woningnood? Bij deze fabriek rollen straks 20 huizen per dag van de band

Twintig volledige huizen, eigenlijk een hele straat: dat moet dagelijks geproduceerd worden bij de fabriek die Van Wijnen in Heerenveen bouwt. De bouwplaats wordt streng beveiligd.
Niet voor niets, want er is grote behoefte aan de innovatieve technieken die daar gemaakt worden:
Het is één van de oplossingen die bij kan dragen aan de woningnood. Ook kan het een grote opsteker zijn voor het 'Deltaplan van het Noorden'.
Uit een enquête van Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe en RTV Oost over dat deltaplan blijkt dat mensen willen dat er sociale huurwoningen bij komen. Voor elke nieuwe koopwoning moet er op zijn minst ook een sociale huurwoning komen, vindt een meerderheid van de ondervraagden.
"Dat laat wel zien dat er een hoop behoefte aan is", zegt directeur Hilbrand Katsma van Van Wijnen. "Met deze fabriek kunnen wij daarin voorzien."
Eén van de redenen waarom deze fabriek er is, is om sociale huurwoningen te bouwen.
Hilbrand Katsma (directeur Van Wijnen)
"De bouw is door allerlei verschillende redenen een stuk duurder uitgevallen", zegt Katsma. "Eén van de redenen waarom deze fabriek er is, is om sociale huurwoningen te bouwen. Wij proberen substantieel goedkopere woningbouw te realiseren, dat is minsten zo mooi en beter dan wat we hadden."
Het gaat om grote aantallen: elke dag moeten er twintig huizen geproduceerd worden. Die zijn dan al helemaal klaar. Dat zijn 4.000 huizen per jaar. Katsma: "Nederland heeft de opgave om voor 2030 één miljoen huizen te bouwen. Wij kunnen daar een bijdrage aan leveren."
Volgend jaar moet de fabriek klaar zijn. De bedoeling is dat in april de eerste onderdelen, die door robots gemaakt zijn, uit de fabriek vandaan komen.