Klimaatfietsers hopen op Frans Timmermans

Op de fiets van Amsterdam naar de klimaattop in Glasgow. Afgelopen zondag is een groep van zo'n dertig klimaatactivisten begonnen met die tocht.
© Omrop Fryslân
De activisten 'vechten' tegen de kou, regen en Schotse hooglanden om wereldleiders te laten zien dat het volgens hen anders kan en moet. Ze hebben onder andere brieven bij zich van schoolkinderen van basisschool De Twiner uit Sint Jacobiparochie.

Boodschap voor Timmermans

Er fietsen ook twee Friezen mee: Dirk Kuiken uit Sint Jacobiparochie en Ellis Mourits uit Leeuwarden.
De fietsers hebben het op sommige momenten lastig, maar ze zijn er zeker van dat ze Glasgow zullen bereiken met de berichten voor de klimaattop. Acht lekke banden en zware bergachtige gebieden maken het er niet makkelijker op, maar de reacties van mensen onderweg steunen de fietsers. Ze hopen dat Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, de brieven wil aannemen.
© Omrop Fryslân
Ook in Duitsland zijn Friese jongeren actief. Damien Wierenga uit Oosterwolde is een van hen. Ze boden woensdag een klimaatmanifest aan een lid van de Bundestag aan, de Duitse Tweede Kamer. Zo'n dertig jongeren uit Fryslân, Drenthe, Groningen en Overijssel zijn op dit moment in Niedersachsen. Samen met Duitse jongeren bieden ze in Stadthagen een klimaatmanifest aan.
Eigenlijk zou het manifest het resultaat zijn van een grote conferentie met landen van over de hele wereld ter gelegenheid van 75 jaar Niedersachsen. Door corona kon dat niet doorgaan, maar de Nederlandse en Duitse jongeren hebben toen besloten om er maar een overleg tussen twee landen van te maken.
Friese klimaatactivisten in Duitsland en Schotland