René Hooghiemster na ongeluk terug op Mallorca: "Hiermee is de cirkel rond"

Twee jaar na zijn ernstige ongeluk is oud-wielrenner René Hooghiemster voor het eerst terug op Mallorca. "Ik wilde heel graag weer naar het ziekenhuis om te laten zien hoe ver ik ben gekomen."
René Hooghiemster © www.orangepictures.nl
Hooghiemster raakte bij dat ongeluk op de fiets ernstig gewond. Hij brak zijn rug en nek, enkele ribben en z'n heup. Het scheelde niets of hij had een dwarslaesie gehad, maar na acht operaties kon de wielrenner weer naar huis in Sneek.
Het gebeurde allemaal toen hij in een afdaling tegen een auto knalde. "Ik weet van de reis in de ambulance niet veel meer. Wel het moment dat ik op straat lag en merkte dat er iets kapot was. Daarna ben ik weggevallen."
"Ik heb hier twee weken op de intensive care gelegen. Toen ben ik onder speciale begeleiding van een dokter weer naar Nederland gevlogen", vertelt hij. Hij werd naar het MCL gebracht en moest daar nog vijf keer worden geopereerd.

Voet verbrijzeld

Hooghiemster zit inmiddels weer op de fiets, maar niet zoals eerst. "Door de verbrijzelingen in m'n bovenbeen is m'n rechterbeen 4,3 centimeter korter, dus ik heb een aangepaste schoen."
Het fietsen heeft mijn revalidatie enorm versneld.
René Hooghiemster
Die schoen zorgt ervoor dat hij weer gewoon kan lopen en fietsen. "Zonder die schoen kan ik eigenlijk ook niet goed bewegen. Maar op de fiets heb ik minder last dan met het lopen. En het fietsen heeft mijn revalidatie enorm versneld."

Terug op Mallorca

Nu is Hooghiemster terug op Mallorca. Hij wilde weer naar de familie die hem er altijd opving. "En ik wilde graag weer naar het ziekenhuis om die zaaldokter te bedanken. En het zorgpersoneel heeft een heel zware tijd gehad natuurlijk. Zij hebben me er toen wel doorheen geholpen. Ik kwam de ambulancevrouw ook nog tegen die mij twee jaar geleden van straat haalde."
De reis naar het eiland staat voor Hooghiemster voor de afronding van een lang traject: "Voor mij is hiermee de cirkel weer rond."
René Hooghiemster over het ongeluk en de reis naar Mallorca