Finaledebuut Femke Faber duurt anderhalve seconde en is goed voor goud

Het Nederlands korfbalteam heeft voor de achtste keer op rij de Europese titel gewonnen. In de finale tegen België werd het in een kolkende Lotto Arena in Antwerpen uiteindelijk 17-21 voor TeamNL.
© Marco Spelten
Femke Faber maakte haar debuut in Oranje op een groot eindtoernooi. Vlak voor het einde van de wedstrijd maakte ze haar debuut in een internationale finale. Anderhalve seconde later was het alweer afgelopen. Toen had ze goud. De bal heeft ze niet geraakt. Toch kan ze terugkijken op een zeer geslaagd EK.
Faber speelde in de poulefaze twee voledige duels waarin ze 10 keer tot scoren kwam. In de halve finale tegen Duitsland viel ze in het laatste kwart in en ook daar maakte ze een goal.
Femke Faber beleefd sterk EK-debuut
Het is de achtste keer dat het EK wordt gehouden. Nederland won ze allemaal. België was zes keer finalist en pakte dus ook zes keer zilver. In 2002 won Tsjechië zilver, en in 2018 ging de tweede plaats naar Duitsland. België werd toen vierde, na Portugal.
Bûnscoach Jan Niebeek wint EK goud
Duizenden fanatieke toeschouwers zag bondscoach Jan Niebeek dat Oranje vol aan de bak moest tegen een bloedfanatiek Belgisch team. De Belgen kwamen met 3-1 voor, maar daarna nam Nederland het over. In de rust was het 7-13.
Na de rust werd het verschil kleiner. België deed er alles aan om de titel in eigen huis binnen te halen, maar dat is niet gelukt. De Belgen kwamen tot vier goals verschil terug, maar moesten toch de winst aan Oranje laten.
In 2023 is het WK in Taiwan. Daar doen de nummers drie en vier van de wereldranglijst, Taiwan en China, een gooi naar de hoofdprijzen. Nederland en België zijn de Europese favorieten. Duitsland staat vijfde op die lijst.