Felle reacties op 'Rede fan Fryslân' van rabbijn Benima: "Loopt door families"

Een dag na de 'Rede fan Fryslân' is burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden nog steeds emotioneel over wat hij gisteren hoorde in het provinciehuis. De Joodse rabbijn Tamarah Benima hield daar de jaarlijkse Rede fan Fryslân en maakte een vergelijking tussen het coronabeleid en het naziregime in de jaren '30.
Rabbyn Tamarah Benima © Provinsje Fryslân
De rabbijn maakte onder andere een vergelijking met hoe het naziregime in de jaren '30 Joden aanwees als gevaar voor de gemeenschap en de manier waarop Nederland volgens haar omgaat met mensen die niet tegen corona gevaccineerd zijn. Deze groep wordt volgens haar door minister De Jonge ook weggezet als een gevaar voor de samenleving.

'Niet eenvoudig'

"Ik vond het 'stuitend', deze vergelijking van onze democratische regering", zegt Sybrand Buma, burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio. Eerder reageerde hij al hard op de toespraak, maar Benima legde dat uit als het verdedigen van zijn oud-collega's in Den Haag.

Door families

"We zien ook in Den Haag hoe lastig het is om in deze tijd, die onzeker is, om met elkaar de beste besluiten te nemen. Er worden fouten gemaakt, altijd, maar om te zeggen: dit overhelt richting het naziregime, ik vind het verschrikkelijk", zegt Buma. "Deze discussie loopt door families."
Buma:
Commissaris van de Koning Arno Brok staat een dag later nog steeds achter het uitnodigen van Benima. De provincie wilde graag een prikkelend verhaal waarbij de Friese samenleving een spiegel wordt voorgehouden, laat hij weten.
"Dit is niet de tekst van een bestuurder", zegt Arno Brok. "Ik was wel blij met de opmerking van de burgemeester van de hoofdstad, met zijn interventie", zegt hij. "Daardoor volgde een boeiende discussie."

Vrijheid

"Het zou redeneren vanuit onze eigen bubbel zijn: je mag wel wat zeggen, maar wel wat wij willen. Dat kan natuurlijk niet. Ook toen er eerder over het klimaat gesproken is, over circulaire economie en over landbouw, heeft de spreker de vrijheid om het podium te pakken. Die vrijheid heeft rabbijn Benima ook."
Arno Brok over de Rede fan Fryslân