Sneker Antonius ziekenhuis vol met Urker coronapatiënten

Meer dan de helft van de coronapatiënten in het Antonius ziekenhuis in Sneek komt van Urk. Het ziekenhuis neemt momenteel geen nieuwe coronapatiënten meer op: alle beschikbare bedden zijn in gebruik.
Het Antonius ziekenhuis in Sneek © Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Het betekent dat coronapatiënten in de omgeving van Sneek nu uit moeten wijken naar bijvoorbeeld Leeuwarden of Heerenveen.
Van de coronapatiënten op de verpleegafdelingen in het Antonius komt 70 tot 80 procent van Urk. Op de intensive care gaat het om zo'n 50 procent. Dat zegt Ate van der Zee, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen Noord-Nederland.
"Het komt doordat we een toename zien in het aantal coronapatiënten de afgelopen week. Geleidelijk aan zijn we daarom de capaciteit voor corona weer aan het opschalen."
De vraag is wanneer dat weer ten koste gaat van de gewone zorg.
Ate van der Zee (ROAZ) over het opschalen van de coronazorg
Van der Zee omschrijft de huidige situatie als zorgelijk. "Geleidelijk aan gaan we de coronacapaciteit opschalen, maar de vraag is wanneer dat weer ten koste gaat van de gewone zorg."

Vaccinatiegraad Urk omhoog krijgen

Sneek is voor het noordelijke deel van Flevoland het ziekenhuis dat coronapatiënten opvangt, dus ook voor Urk. "Sneek doet de opvang voor patiënten uit een regio waar de vaccinatiegraad laag is. De vaccinatiegraad in Urk is heel laag in vergelijking met de rest van Nederland."
Volgens Van der Zee zijn er plannen om de vaccinatiegraad op Urk te verhogen. "Het ziekenhuis neemt nu, met de huisartsen en de gemeente, het initiatief om heel laagdrempelig vaccinaties aan te bieden."