GGD Fryslân: besmettingen gaan over van kinderen op ouderen; situatie 'zorgelijk'

Het coronavirus is ook in Fryslân bezig met een opmars. Donderdag meldde het RIVM dat 299 Friezen in de 24 uren ervoor positief zijn getest, dat was het hoogste aantal sinds april. Het aantal positieve tests van deze week op het volledige aantal tests is nog nooit zo hoog geweest.
Everhard Hofstra © Omrop Fryslân
Het coronavirus was de afgelopen week het meest actief in de leeftijdscategorie 30-40, maar ook onder zestigplussers loopt het aantal besmettingen op. Volgens Eberhard Hofstra van GGD Fryslân is de vaccinatiegraad onder die laatste groep wel hoog, maar zijn dit ook de mensen die het meest kwetsbaar zijn en die relatief de meeste kans hebben om in het ziekenhuis terecht te komen.
Hofstra: "Het is een beeld dat we ook eerder in de epidemie hebben gezien. Het begint bij de jongeren, gaat dan naar de ouders en vervolgens naar de grootouders, dat zien we hier ook. Dat is wel zorgelijk. Ze zijn kwetsbaar, we moeten goed op ze passen."
Het is zorgelijk voor de hele provincie.
Eberhard Hofstra van GGD Fryslân over de besmettingen in Noardeast-Fryslân

Deltavariant

De deltavariant zorgt voor meer besmettingen dan de variant waarmee het allemaal begon. Besmetting gebeurt nu vooral thuis. In Noardeast-Fryslân zijn de meeste besmettingen. De vaccinatiegraad is hier ook het laagst. "Het is zorgelijk voor de hele provincie", zegt Everhard Hofstra.

Zorginstellingen

Volgens Hofstra zijn er in de zorginstellingen enkele clusters van mensen die besmet zijn met het coronavirus. "Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen. Het is ingewikkeld, want je wilt ook de levenssituatie van de ouderen goedhouden. Je wilt een balans van hoe je ervoor kunt zorgen dat ze zo fijn mogelijk kunnen leven en zo weinig mogelijk last hebben van maatregelen, maar ook van hoe je ervoor zorgt dat zo weinig mogelijk mensen besmet raken en ziek worden."

Sikehûzen

"Wat je nu ziet, is dat de aantallen zo snel oplopen dat ook het aantal mensen in het ziekenhuis weer toeneemt, het aantal mensen op de ic neemt weer toe. Dat leidt ertoe dat ziekenhuizen zeggen: 'we kunnen geen operaties doen en de andere dingen die we zouden willen doen'. Veel mensen blijven dus op wachtlijst staan; langer dan dat nodig zou zijn als de coronagetallen lager zouden zijn."

'Boostervaccinatie

Hofstra benadrukt dat vaccinatie de oplossing is. "Dat leidt er toe dat druk op zorg minder is en dat jouw familielid, die misschien wacht op een hartoperatie of longoperatie of andere ingreep, wel aan de beurt zou kunnen zijn als dat nodig is", zegt Hofstra.
Ook het zetten van een derde prik of een 'boostervaccinatie' zou helpen. Hofstra: "Een boostervaccinatie zou voor bepaalde groepen helpen om de mate van verspreiding verder te verminderen."
Everhard Hofstra fan de GGD over toenemende besmettingscijfers