Iconische uitkijktoren Afsluitdijk wordt 'met veel liefde' gerenoveerd

Het bekendste bouwwerk op de Afsluitdijk, het Vlietermonument, wordt de komende periode gerenoveerd. Het beroemde gebouw met uitkijktoren dat bijna 90 jaar geleden werd gebouwd, blijft intact. Er komt wel een aanbouw. Een bijzondere opdracht voor architect Paul de Ruiter.
De uitkijktoren op de Afsluitdijk wordt gerenoveerd:
"De Afsluitdijk is natuurlijk magnifiek. Door zijn minimalisme vind ik hem heel erg mooi", vertelt De Ruiter. "Het was een militair object waar een trein over moest kunnen rijden. Hij moest recht zijn en dat maakt de dijk zo prachtig. Dat je midden op zee zo'n kaarsrecht, handgemaakt object ziet, is eigenlijk een wereldwonder."
Sinds 2013 houdt De Ruiter zich, samen met landschapsarchitect Yttje Feddes, bezig met de wijze waarop de vernieuwing van de Afsluitdijk gestalte moet krijgen. De renovatie van het Vlietermonument valt daar ook onder.
Het markeert de plek waar de dijk op 28 mei 1932 werd afgesloten. De naam verwijst naar het gebied De Vlieter in de Waddenzee, naast de Afsluitdijk.

Uitbreiding

"Het is gebouw nu te klein, dus we gaan het uitbouwen", legt De Ruiter uit. Aan beide kanten van het monument komt een glazen aanbouw. "We willen het maken met respect voor het monument en met respect voor de dijk. Het is de bedoeling dat het zo min mogelijk opvalt. Dus als je aan komt rijden, zie je het niet. Je kijkt er als het ware overheen. Met heel veel liefde moet je dat gaan renoveren. We hebben veel details bekeken. We gaan we het allemaal weer terugbrengen in de originele staat zoals dat vroeger was."
De verwachting is dat het compleet gerenoveerde monument rond de zomer van 2023 klaar zal zijn.
De komende jaren ondergaat de Afsluitdijk een flinke verbouwing. De dijk wordt versterkt en verhoogd om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen het zeewater.
In 32 reportages - dat zijn er evenveel als het aantal kilometers dat de Afsluitdijk telt - vertellen Omrop Fryslân en NH Media het verhaal van het iconische bouwwerk door de ogen van de mensen die elke dag met de dijk te maken hebben. Alle verhalen en het andere nieuws over de Afsluitdijk zijn te vinden op onze themasite.