Eén maand na invoering van coronapas nul boetes uitgedeeld in Fryslân

Sinds de invoering van de coronapas op 25 september in horeka, sportaccomodaties en theaters zijn er in Fryslân nul boetes uitgedeeld. Dat blijkt uit een rondgang van Omrop Fryslân langs de Friese gemeentes.
© ANP
Bij 18 Friese gemeentes is gevraagd hoeveel boetes er in de afgelopen maand zijn uitgedeeld voor het niet controleren van de zogenaamde QR-code. Uit de antwoorden van 15 gemeentes blijkt dat er een paar waarschuwingen zijn uitgedeeld door handhaving, maar dat er geen verdere maatregelen zijn opgelegd.

Toezicht hangt af van boa's

Vanuit gemeentes zijn het vaak boa's die in de gaten moeten houden of er wel goed genoeg wordt gekeken of bezoekers een geldige coronapas hebben. Uit de antwoorden van verschillende gemeentes blijkt dat zij te weinig boa's hebben om het systeem met de coronapas goed in de gaten te houden.
Zo zegt de gemeente Vlieland 's avonds geen boa te hebben, is er in de samenwerkende gemeentes Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland één team van boa's actief en geven andere gemeentes aan dat zij alleen zo nu en dan steekproefsgewijs controleren, of pas na klachten van bezoekers.
Sinds de invoering van de coronapas is het aantal coronabesmettingen in Fryslân flink opgelopen. In de week van 25 september, de dag van de invoering, werden in Fryslân gemiddeld 79 besmettingen per dag geregistreerd door het RIVM. Op dit moment, een maand later, zijn dat er zo'n 230.
Alleen de gemeente Leeuwarden geeft aan dat ze structurele controles uitvoeren. In de stad Leeuwarden wordt daarnaast gewerkt met het systeem van polsbandjes, waarmee mensen hun QR-code niet meer hoeven te laten zien bij de ingang van het café of theater.

Niet zwaaien met bonnenboekje

Toen de CoronaCheck-app werd ingevoerd, zei burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden als voorzitter van de Veiligheidsregio nog dat ondernemers die niet meewerken met de coronapas een boete kunnen verwachten.
"Zeker de eerste twee weken zijn we afwachtend, dat is ook landelijk gezegd. Maar als het te gek wordt en iemand weigert gewoon echt, dan kan het betekenen dat je moet handhaven", zei Buma toen.
© Shutterstock / Henk Vrieselaar
Vier weken later zijn gemeentes dus nog altijd afwachtend. Wanneer er overtredingen worden gevonden, lijkt het beleid te zijn om niet meteen een boete uit te schrijven. Handhavers gaan dan in gesprek met de ondernemer, die soms een officiële waarschuwing krijgt.
"Dat is ook wel de insteek die handhavers in onze gemeente hebben", zegt burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân. "Ga in gesprek, want wij willen niet meteen zwaaien met het bonnenboekje."

"Gaat op veel plakken wel goed"

Bij de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland zijn ze uiteraard blij dat er tot nu toe geen boetes zijn uitgeschreven.
Maar, zo zegt voorzitter Melle Bakker, ze zijn ook realistisch: "Wij weten ook wel dat er niet altijd en overal heel consequent gekeken wordt naar de QR-code. Het kan beter. Maar op andere plekken, zoals sportkantines, gebeurt helemaal niks. Dus in dat opzicht zijn we heel blij dat het in de horeca op heel veel plekken wel heel goed gaat."
Voorzitter Melle Bakker van Koninklijke Horeca Nederland in Fryslân
In eerste instantie was er wel weerstand bij de horeca, zegt bakker, omdat 'gastvrij zijn en politieagent spelen' geen ideale combinatie is. Maar intussen werken de meeste horecazaken netjes mee.
Volgens Bakker moet er ook aandacht zijn voor de andere kant van het verhaal: "Er zijn ook ondernemers die bedreigd worden omdat ze mensen moeten weigeren aan de deur. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Dan kun je zeggen, het beleid werkt alleen op papier, maar overal waar het wel gebeurt, levert het een bijdrage aan de strijd tegen het virus."