Nieuwbouw houthandel Noardburgum begonnen: "Het negatieve weer omgedraaid"

Het is bijna een halfjaar geleden: de enorme brand bij Van der Wal Hout in Noardburgum. De grote loods van de houthandel en de woning van de eigenaars branden in korte tijd volledig af. Intussen lopen de zaken weer bij Van der Wal en is gestart met de nieuwbouw van de loods.
Eigenaars Lieuwe en Akkelien van der Wal. © Omrop Fryslân, Mats Gies
"Het gaat nu eindelijk weer heel goed", vertelt Lieuwe van der Wal, samen met zijn vrouw Akkelien eigenaar van het bedrijf. "Wij zijn weer helemaal bezig en positief. Het is negatief geweest, maar dat is weer helemaal omgedraaid."
Lieuwe en Akkelien van der Wal vertellen hoe het nu gaat
De afgelopen maanden ging de handel zo goed als mogelijk door bij Van der Wal. Met tijdelijke stellingen en een grote tent kunnen de klanten nog altijd geholpen worden door de werknemers.
"Dat was ook onze eerste eis; dat de jongens konden aanblijven", zegt Akkelien van der Wal. "Dat wij met elkaar de toko weer zouden opbouwen. Wij zeiden: we doen het met z'n allen."

Monument

De familie kreeg veel steun van mensen uit de regio. met een crowdfundactie werd bijna honderdduizend euro opgehaald. Dat geld wordt gebruikt voor de wederopbouw.
Om de mensen te bedanken voor hun steun, willen de eigenaars een monument aanleggen. "Wij hebben hier nog een dode boom staan; daar komt binnenkort een monument. Vooral om iedereen te bedanken voor alles."
Hier komt binnenkort de nieuwe loods © Omrop Fryslân, Mats Gies
De komende maanden wordt doorgebouwd aan de nieuwe loods. Als het goed is, is het gebouw eind december voor het grootste deel klaar. Halverwege maart willen Lieuwe en Akkelien van der Wal alles weer klaar hebben.