Cambuur tegen amateurs van Ajax: "Als wij op 80 procent spelen, wordt het een vervelende avond"

Cambuur speelt donderdag tegen de amateurs van Ajax in de eerste ronde van het bekertoernooi. Ajax speelt in de derde divisie, dezelfde klasse waarin ook Harkemase Boys uitkomt.
Henk de Jong over de bekerwedstrijd:
De wedstrijd wordt op De Toekomst gespeeld, het complex waarop ook Jong Ajax zijn wedstrijden afwerkt. Het is onrustig bij de amateurs van Ajax. Voor de competitie verloren zij in Woerden met 9-0 van Sportlust'46. Dat kostte trainer Detlef Le Grand van de Amsterdammers zijn baan. Hij werd deze week ontslagen.

Complicatie

Voor Cambuurtrainer Henk de Jong betekent dat een extra complicatie. "Wij hebben beelden van Ajax, maar daar hebben we nu niets meer aan. Er is een nieuwe trainer die zeker anders gaat spelen.
Deze opmerking van De Jong toont wel aan dat Cambuur het bekertoernooi heel serieus neemt. Dit in tegenstelling tot vorig jaar. Henk de Jong: "Toen stond alles in het teken van promotie en moesten we enkele dagen na de bekerwedstrijd uit tegen Excelsior. Die wonnen wij met 1-0. Nu is het anders. we moeten een goed resultaat halen tegen Ajax, anders gaat de glans eraf. En wij zijn het ook verplicht aan ons publiek. Als wij op 90 of 80 procent zouden spelen, dan kan het een vervelende avond worden."

Wijzigingen

Toch voert de Cambuurtrainer enkele wijzigingen door. Alex Bangura is geschorst. Zijn vervanger op de linksback is Maxim Gullit. Ook Mitchel Paulissen is geschorst. Spits Tom Boere staat niet in de basis. Zijn vervanger is de Letse international Roberts Uldrikis.
De Jong: "Het is nu een mooi moment om Uldrikis te bekijken. Hij is binnengekomen met een hersenschudding. Hij komt eraan en nu kunnen we dat morgen zien. Hetzelfde geldt voor Krastev. Die jongen kan geweldig voetballen, die willen we ook zien."
Sonny Stevens kijkt vooruit op de wedstrijd tegen de Ajax amateurs:
Bij Cambuur staat Sonny Stevens gewoon onder de lat. Er zijn clubs die de tweede keeper minuten gunnen in het bekertoernooi, maar dat is bij Cambuur niet aan de orde geweest, zegt Stevens.
"Nee, helemaal niet. Ik heb in de voorgaande jaren ook gespeeld. Het zijn mooie potjes. We hebben nu geen idee wat we kunnen verwachten. Er is een nieuwe trainer. We hebben wat beelden bekeken, maar misschien gooit hij het hele team wel om. We moeten daar morgen op reageren. Maar deze wedstrijd moeten we winnen, ja. Er is ongetwijfeld niveau- en kwaliteitsverschil. Het is een cliché, maar we moeten morgen zo scherp mogelijk beginnen en proberen zo snel mogelijk te scoren."

Kritiek

Stevens kreeg de afgelopen week in voetbaltalkshows nogal wat kritiek. Hij zou schuldig zijn aan de derde goal van Feyenoord, het afstandsschot van Malacia. Die had hij moeten pakken, zo was de kern van die kritiek. Stevens daarover: "Is dat zo? Ik heb de goal geanalyseerd. Ik heb misschien een stapje naar rechts gezet en er zat een zwabber in de bal. Maar die programma's kijk ik niet naar. Als je antwoord wilt op die vraag moet je bij die programma's zijn."
De wedstrijd begint donderdag om 18.30 uur en is op de radio te volgen in een extra uitzending vanaf 18.30 uur. Geert van Tuinen verzorgt het commentaar.