Woningen en kerncentrale in plaats van vliegtuigen op vliegveld Drachten?

Als het aan de Eerste Lokale Partij (ELP) Smallingerland ligt, komen er 285 woningen op het terrein van de airstrip Drachten. De partij heeft dinsdag een nieuwbouwplan aangeboden aan wethouder Harthogh Heys en aan burgemeester Rijpstra.
Het plan van de Eerste Lokale Partij van woningbouw op vliegveld Drachten:
In dat plan wordt er gebouwd voor starters en is er plaats voor het opwekken van energie, maar niet voor vliegtuigen of dragraces. Was de ELP eerder nog voor behoud van het vliegveld, nu ziet de partij er geen toekomst meer in, zegt fractievoorzitter Yntze de Vries.

Beter dan doormodderen

"In 2014 waren er grote plannen voor het rendabel maken van het vliegveld en die plannen worden eigenlijk herhaald. Wij denken dat een woningbouwprogramma dat er al was in 1996 beter is om te ontwikkelen dan door te modderen met het vliegveld. Het is een kleine groep die daar mogelijkheden ziet, maar uiteindelijk niet veel verder komt en met niet nieuwe ideeën komt."
Yntze de Vries (ELP) biedt het plan aan bij wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier vindt het plan en de argumentatie van De Vries geen aanval op zijn functioneren. "Het duurt lang en ik snap dat er af en toe enig ongeduld is", zegt hij.
"Dus ik begrijp het initiatief heel goed, maar ik voel me niet aangevallen in de zin van: college, je hebt je huiswerk niet gedaan. Zo zie ik dat niet. Ik beschouw het als een positief initiatief dat raadsfracties niet uitsluitend controlerend bezig zijn, maar ook zelf met ideeën komen."

Geothermie, windmolens, zonnepanelen en minikerncentrale

Het plan zou de gemeente zo'n 5 miljoen euro kunnen opleveren volgens de ELP. Daarnaast biedt het dus ruimte voor het opwekken van energie. Geothermie, windmolens en zonnepanelen komen in het plan voor. DE ELP noemt het ook een minikerncentrale.
Het vliegveld van Drachten vanuit de lucht © ANP
"Als we reëel zijn, denk ik niet dat we met wind- en zonne-energie kunnen voldoen aan de energie-opgave", meent De Vries. "Kernenergie is zo erg in ontwikkeling dat het heel efficiënt kan worden. En het afval van zo'n reactor is veel minder geworden, zodat het vergelijkbaar is met het afval van een ziekenhuis."

Vliegclub Fryslân: jammer

Eind dit jaar, begin volgend jaar komt de wethouder zelf met een schetsplan over hoe partijen denken over een rendabel vliegveld. Dit plan is een andere visie op het gebied. De Vliegclub Fryslân is één van de gebruikers van de airstrip. Zij vinden het erg jammer dat de ELP het vliegveld niet meer wil behouden. Voor een reactie vinden ze het nog te vroeg. Daar is het plan nog te vers voor.