Operaasje Fryske Flagge: Rymke Hanrahan woont in Australië

Van alle landen op aarde is van de vlag een emoji, maar niet van de Friese vlag. Om daar verandering in te brengen, heeft Omrop Fryslân de Operaasje Fryske Flagge bedacht. De Friese vlag moet in de lijst met emoji's komen, maar dat lukt ons niet alleen. Daarom kunnen Friezen in het buitenland hun Friese vlag op onze online wereldkaart plaatsen. Deze week: Rymke Hanrahan woont in Australië.
Rymke Hanrahan in Australië © Omrop Fryslân
Rymke Hanrahan is 39 jaar en komt uit Sneek. Ze woont met haar man en twee kinderen in Alexandria Hills in Australië. "Dat ligt op een halfuurtje rijden van Brisbane, in Queensland", vertelt Rymke.
In Fryslân is de herfst begonnen, aan de andere kant van de wereld wordt het juist steeds warmer. "Het is nu een beetje stormachtig. Maar normaal gesproken is het overdag zo'n 28 graden, en het is nog maar lente."

"In de zomer soms te warm"

In Australië zijn de herfst, de winter en de lente heerlijk, vertelt ze. "Wij wonen in een vrijstaand huis met een zwembad in onze tuin. Dat is vrij luxe, maar ook wel nodig hier in de zomer."
Ze heeft het land niet zelf ontdekt. "Mijn zusje was in 2009 aan het backpacken in Australië, dus ik dacht: ik zoek haar even op." In een pub ontmoette ze daar toen haar latere echtgenoot, Gerard. De vonk sloeg direct over, zegt Rymke.
Operaasje Fryske Flagge met Rymke Hanrahan vanuit Australië
Maar ze kon destijds niet in Australië blijven. Ze was net aan een nieuwe baan en nieuwe opleiding begonnen. "En dat wilde ik niet opgeven", zegt ze. "Hij is hier toen in de zomer op vakantie naar Fryslân gegaan, om te kijken of het nog iets was."
"In hetzelfde jaar is hij naar Fryslân verhuisd. Bijna vier jaar hebben we er gewoond, maar hij kon maar niet wennen." Gerard moest de taal leren en ook een inburgeringscursus doen. En hij kon maar niet wennen, maar door de cursus ontmoetten ze wel een ander stel waarvan de man ook uit Australië kwam. Dat stel woont nu bij Rymke in de buurt.
Rymke woont nu dus met haar man en twee kinderen in Australië, en daar moest Rymke eerst weer heel erg aan wennen. "De eerste jaren waren best lastig, maar verder gaat het prima." Inmiddels heeft ze haar draai wel een beetje gevonden en doet ze bijna hetzelfde werk als wat ze eerder in Fryslân bij het MCL deed.

Terug naar Fryslân

Rymke weet niet of ze ooit nog teruggaat naar Fryslân. "We zijn hier wel gesetteld, maar zeg nooit nooit." Ze mist haar familie wel, en Sneek ook, net als de Sneekweek en het skûtsjesilen. Ook de kennissen, even een bakje koffie bij wie dan ook.
De laatste keer dat ze in Fryslân was, was in 2019. Vanwege corona is ze nu al een poosje niet terug geweest. Rymke zegt wel dat het 'ik ben weer thuis'-gevoel naar boven komt als ze over de Afsluitdijk rijdt.
Met Operaasje Fryske Flagge verzameld Omrop Fryslân foto's van Friezen om utens van over de hele wereld, om te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel: voorelkaar krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.
Al meer dan 200 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.