Inventarisatie moet Fries interieurerfgoed behoeden voor het stort

Stichting Interieurs in Fryslân is klaar met het onderzoek naar historische interieurs in het gebied van de vroegere gemeente Littenseradiel. Het rapport levert een inventarisatie van veel oude interieurelementen op.
Een deel van een historisch interieurstuk © Stichting Interieurs in Fryslân
Behoud door kennis, dat is het motto van de stichting. Zo nu en dan belanden historische elementen van huizen toch nog in sloopcontainers. Vaak gebeurt dat omdat eigenaars niet in de gaten hebben hoe waardevol het is.
In 2017 is het grootste deel van Súdwest-Fryslân al onderzocht, maar het gebied van de vroegere gemeente Littenseradiel moest daar nog bij. In heel Súdwest-Fryslân zijn zo'n 2.400 panden onderzocht.

Allerlei elementen

Volgens voorzitter Ap Timmerman is er al een gigantische hoeveelheid interieurelementen gevonden. "Van gangpoortjes en geschilderde traplopertjes tot specifieke deurknoppen. Van die gangpoortjes hebben we, in alle soorten en maten, bijvoorbeeld zo'n 600 in Friesland aangetroffen, terwijl die niet het meest voor de hand liggen."

Heel Fryslân aan de beurt

De bedoeling is dat heel Fryslân op een gegeven moment aan de beurt komt. "Dat is het uitgangspunt. We zijn op dit moment hard bezig in Leeuwarden. Ik denk dat we nu zo'n 70 procent van de provincie hebben gedaan."
Wethouder Mirjam Bakker kreeg het rapport van Ap Timmermans © Gemeente Súdwest-Fryslân
Eerst maakt de stichting afspraken met een gemeente, daarna worden alle adressen waar mogelijk wat waardvols te vinden is aangeschreven met een folder en daarna worden bewoners gebeld om een afspraak te maken. "Daarna kunnen twee inventarisanten het pand binnen."

Databank en boek

Alle gegevens komen in de toekomst in een openbare databank. "Als we stoppen willen we de databank met duizenden foto's bij Tresoar onderbrengen, die het beheert en eventueel aanvult."
Voorzitter Ap Timmermans van Stichting Interieurs in Fryslân
Daarnaast komt er ook een boek. "Eind volgend jaar moet er een standaardwerk komen, door professor Johan de Haan. Hij zal een verhaal schrijven op basis van al onze verzamelde gegevens."

Bewoners enthousiast maken

Volgens de stichting leert de ervaring dat het enthousiasme groeit wanneer bewoners meer weten over het erfgoed in hun eigen woning. "Mensen vinden het zeker bijzonder. Men is telkens weer verrast omdat men vaak niet weet wat er zo bijzonder is. Onze ervaring is dat na een inventarisatie mensen toch anders naar hun huis kijken."
© Stichting Interieurs in Fryslân